Van hoop tot afwijzing: het sollicitatie avontuur van onze eventmanager

Het sollicitatieproces kan een uitdagende reis zijn, gekenmerkt door ups en downs, hoop en teleurstelling. Hoewel het uiteindelijke doel is om een leuke baan te vinden in de communicatiebranche, kunnen de hindernissen onderweg soms zo ontmoedigend zijn dat ik bijna de handdoek in de ring wil gooien. Bijna dan hé, want opgeven is geen keuze.

Dat de weg naar een baan hobbelig zou gaan worden wist ik wel, maar de ervaringen die ik in korte tijd heb mogen meemaken overtroffen al mijn verwachtingen. In negatieve zin helaas.

Lessen uit afwijzingen

Zo mocht ik onlangs op gesprek komen bij een impactvolle organisatie, inclusief luxe kantoor aan de Zuidas. Na een zeer prettig gesprek kreeg ik na twee dagen een afwijzing. Na ons gesprek kwamen ze erachter dat ze toch meer een senior-adviseur met managementkwaliteiten nodig hadden. Een hele andere functie dan waarop ik gesolliciteerd had en mijn voorbereidingen voor getroffen had. Zonde van iedereens tijd.

Of die keer dat ik tijdens het sollicitatiegesprek erachter kwam dat ik voor de baan ook regelmatig lange tijd van huis moest zijn en een auto tot mijn beschikking moest hebben. Het had niet in de vacature gestaan. Ik heb geen rijbewijs, dus dat werd lastig.

En iedere keer weer dezelfde terugkoppeling. Een heel leuk gesprek, maar iemand anders heeft nét een beter profiel. Hoe kan dit elke keer weer?! En hoe kan ik dit voorkomen? 

Tips voor succesvol solliciteren

Ik ga het internet op, want “dr. Google” weet alles. Ik besluit dat ik deze tips ga gebruiken om een mismatch te voorkomen én om het solliciteren vol te houden.

Tip 1: Vrijwilligerswerk als springplank

Geef je op als vrijwilliger! Op die manier gaat je kennis niet verloren, leer je weer nieuwe dingen, bouw je een netwerk op en (heel belangrijk) je kan het op je cv zetten! Werkgevers zien graag mensen die bezig blijven. Wel handig als je vrijwilligerswerk doet binnen je vakgebied. Mijn vrijwilligerswerk als eventmanager bij JobOn was een schot in de roos. Met veel plezier organiseer en begeleid ik nu workshops wat mij veel zelfvertrouwen geeft en mijn cv verrijkt.

Tip 2: Solliciteren als dagtaak

Zie solliciteren als werk. In een baan zijn ook niet alle werkzaamheden leuk. Daar heb je ook te maken met tegenslagen. Denk bijvoorbeeld aan leuke opdrachten die je denkt te gaan doen, maar die niet doorgaan bijvoorbeeld vanwege te weinig budget.

Tip 3: Proactief contact opnemen

Nabellen! Heb je een leuke vacature gezien? Neem contact op! En als je geen specifieke vraag hebt, dan verzin je er één. Bijvoorbeeld, “Kom ik met mijn werkervaring in aanmerking voor deze baan?”. Dan heb je in ieder geval al iemand gesproken en zullen ze je naam herkennen als je solliciteert.

Tip 4: Vergeet en ga door

En last but not least, tip nummer vier: Be like Dory! Je weet wel. Dat visje uit de film “Finding Nemo” dat alles, maar dan ook alles vergeet. Zodra je een afwijzing hebt gekregen. Hup, vergeten! In de prullenbak ermee (in gedachte dan...)

Ooit moet het goedkomen dat weet ik zeker. Tot die tijd is mijn functie: sollicitant. Dat is hard werken en leerzaam.

Vrijwilligerswerk bij JobOn

Wil je ook aan de slag met het vergroten van je zelfvertrouwen en het verrijken van je cv? Bij JobOn leidden wij door heel Nederland vrijwillige eventmanagers op. Hiermee vergroten zij hun netwerk, skills en zetten ze een stap in hun loopbaan.  

word eventmanager