Vrijwilligerswerk kan je veel brengen, maar gun het jezelf om eerst eens te proeven. Die geruststellende en eerlijke boodschap nam ik mee uit een informatiebijeenkomst die de Vrijwilligerscentrale (VC) Utrecht organiseerde voor deelnemers van JobOn.
Voldoening dankzij vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is net een echte baan met één flink verschil: je beloning komt grotendeels uit jezelf en wordt uitgekeerd in Voldoening. Je merkt het vooral als je ontdekt dat je qua voldoening ‘een beloningsschaal hoger’ had gewild. Denk eens na over eerder werk waar je wel betaald kreeg; dacht jij bij kleine tegenslagen of een k-klusje niet een keer dat je er in elk geval je (leuke) leven mee kon betalen? “Dan doe ik toch vrijwilligerswerk, dat is een manier om binnen te komen!”
6 tips werkzoekenden die vrijwilligerswerk willen doen
“Ik wil wel, maar ik durf niet vanwege het UWV.” Terecht? Lees de volgende zes veel voorkomende vragen met daarbij antwoorden en adviezen.
1. Vrijwilligerswerk: opstap naar een dienstverband?
Meestal vind je niet een baan bij de betreffende organisatie. Niet voor niets is de aangeboden vrijwilligersplek geen vaste arbeidsplaats. Dit werk is wel nodig, maar niet gebudgetteerd. Niet doen dus? Wel. Begin eraan als je denkt dat deze plek jou ervaringen of vaardigheden brengt die je kunt inzetten bij de baan die je zoekt. Dat is je ‘inkomen’ uit dit werk. Houd dit goed in gedachten anders is de kans op frustratie groot.
2. ‘Nee he, ook hier solliciteren?’
Je wordt uitgenodigd om kennis te maken, koffie te drinken... Het geldt voor een betaalde baan en voor vrijwilligerswerk zelfs sterker: dat wat jij te weten komt in het gesprek is minstens zo belangrijk als de indruk die jij achterlaat. Voel je in het gesprek dat jíj blij wordt van het werk, de mensen om je heen, de doelgroep etc. Nee? Wees eerlijk tegen jezelf en begin er niet aan. Daar is de organisatie (en jij) uiteindelijk het meeste mee geholpen.
3. Hoe beoordeelt het UWV vrijwilligerswerk?
Dat vroegen veel deelnemers zich af vóór de bijeenkomst bij de Vrijwilligerscentrale in Utrecht. Let in elk geval op de volgende punten:
- Een ANBI-status of SBBI-status van de organisatie is een formele voorwaarde voor toestemming;
- Verdringt dit werk niet jouw eigen beschikbaarheid op de arbeidsmarkt? Een vrijwilligersbaan voor 16 uur per week combineren met een baan voor 32 lijkt niet zo logisch;
- Een regel voor jouw bescherming: verdringt deze vrijwilligersbaan niet een plek die een normale arbeidsplaats zou moeten zijn?
De spreekwoordelijke slapende honden beter niet wakker maken? Wij dachten dat de problemen misschien groter zijn als achteraf blijkt dat het niet mocht (korting uitkering, boete). Jammer om dat te riskeren als het werk jou toerust voor de baan die je wilt.
N.B. wij hebben het hier over vrijwilligerswerk in relatie tot een WW-uitkering.
4. Wat als ik ineens werk vind?
Oeps, toch een baan..? Allereerst: gefeliciteerd! Ook eventmanagers bij JobOn voelen zich wel eens schuldig als ze een baan vinden en dus moeten stoppen als vrijwilliger. Maar it's all part of the game, want het kan heel snel gaan. Spreek van tevoren af dat je stopt als je weer een betaalde baan hebt. Daarmee bereid je je omgeving voor.
5. Wat als ik het niks vind, maar me wel al heb aangemeld?
Vrijwillig is niet vrijblijvend. Spreek dus af dat je eerst enkele weken probeert hoe het je bevalt. Ervaar hoe de balans is tussen de energie die het je kost (werk, reizen, denken aan je werk) en de voldoening die je activiteit je geeft. Zo weet je of je die commitment aan kan en wil gaan.
6. Zoveel organisaties, hoe zie ik het verschil?
Ook slechte ervaringen kwamen ter sprake tijdens de bijeenkomst van JobOn. De organisatie liet soms wat te wensen over, net als de aansturing om enkele voorbeelden te noemen. Er zijn veel verschillen tussen de organisaties. Bekende organisatie of niet, het geeft geen garantie. Ook daarom: ga proeven. Ga gerust eerst op bezoek voor je een commitment aangaat. Veel steden hebben een vrijwilligerscentrale. VC Utrecht helpt onder andere met het krijgen van een overzicht van bij welke organisatie je kunt zoeken en biedt een overzicht van de vacatures op haar website vcutrecht.nl.
Kortom
Gun jezelf de mogelijkheid om van je ervaring te leren en maak gebruik van die ervaring. Helemaal als je juist wil dat een ander op je kan rekenen. En eerlijk is eerlijk, deze blog schrijf ik ook een beetje voor mezelf. Pas bij de bijeenkomst die ik heb bijgewoond, bedacht ik me dat ‘er maar gewoon aan beginnen en ervaren hoe het gaat’ ook mij het meeste brengt.