Werk vanuit jouw "waarom" en voorkom hiermee een burn-out

Sonja Eichhorn (50) uit Abcoude, maakte een turbulente tijd mee. Als Duitse wonend in Nederland, werkte ze bijna 20 jaar als manager bij een internationale commerciële organisatie, totdat ze tegen de spreekwoordelijke muur op liep. Een burn-out was het gevolg en die bracht haar tot bezinning. Nu werkt ze voor het FNV en daarin heeft JobOn een inspirerende rol gespeeld.

door Thomas Braun

‘Het is nu drie jaar geleden dat ik een burn-out kreeg. Ineens ging het niet meer. Ik heb een jaar in de ziektewet gezeten en in die periode diverse trajecten doorlopen via o.a. het UWV. Doordat ik thuis kwam te zitten kon ik afstand nemen van mijn werk en kwam ik tot de conclusie dat ik mijn baan moest opzeggen. Want, het goede gevoel dat ik had bij de baan was weg en ook de wil om lange dagen te draaien was verdwenen.

Ontwikkelen en mensen helpen 

In de tijd dat ik werkloos was, ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag: waardoor heb ik een burn-out opgelopen? Hoe kan ik het in de toekomst voorkomen? Ja, ik heb een innerlijke reis gemaakt en ik heb mijzelf beter leren kennen. Nu ben ik, sinds april, weer aan het werk. Bij het FNV, als event- en reisplanner annex coördinator. Dat is echt héél wat anders. Maar daar was ik ook aan toe, een ander functie vanuit het nieuwe pad wat ik gelopen heb.’ ‘Ik heb twee grote interesses: mijzelf ontwikkelen én mensen helpen. Ik ben een mensenmens. Ik heb via het UWV en ook daarbuiten allerlei trainingen gedaan, o.a. op het gebied van coaching. Tijdens een van die sessies attendeerde het UWV mij op JobOn en zei: ‘Je moet je eens in hun verdiepen’ Ik had nog nooit van deze organisatie gehoord. Maar ik dacht: waarom niet? Ik heb eerst bij JobOn een aantal cursussen gevolgd en dat maakte mij enthousiast. Dit waren trainingen die goed aansloten bij mijn eigen interesses, zoals het Droombaanspel en de Moodboard-cursus. Hierin leer je waar je sterke punten zitten, hoe zit je zelf in elkaar en wat kan je daar vervolgens mee? Het was niet alleen inhoudelijk interessant, maar het is ook fijn om in contact te zijn met lotgenoten, elkaar inspireren en ervaringen uitwisselen. Hierdoor is mijn netwerk enorm uitgebouwd en heb ik met veel plezier diverse netwerkborrels bezocht.

Het leek mij goed om mijn eigen ervaring beschikbaar te stellen voor anderen door zelf een cursus te ontwikkelen en ben ik actief bij Stichting JobOn als eventmanager. Naast deze functie geef ik om de zes weken zélf mijn eigen cursus genaamd ‘Vind jouw waarom’. Hierin verdiep ik me, met cursisten in de vraag: ‘wat zijn jouw drijfveren? Wat geeft jou energie?’ Als je werkt vanuit jouw ‘waarom’ voorkom je dat je jezelf uitput, ontevreden wordt en kan je een burn-out voorkomen. Wanneer mensen dan in de ziektewet vallen, snappen ze vaak niet goed waarom. Ze weten niet wat ze willen, hoe ze in elkaar zitten, wat hun krachten en waarden zijn. Als je hier achter komt, kun je beter zien welke werkomgeving, of baan het beste bij jou past.

Welk werk past jou?

Ik wil mensen helpen bij zichzelf naar binnen te gaan en een brug te slaan tussen wie je bent, wat je talenten zijn en het werk dat je dan het beste past. Veel mensen die mijn cursus volgen zeggen: zo heb ik nog nooit naar mijzelf gekeken. Voor hen is het vaak een echte eyeopener en daar geniet ik van. Ik doe alles online, met maximaal twaalf cursisten en het zit altijd vol. Dat de deelnemers het waarderen blijkt uit de gemiddelde beoordeling van een 8, daarop ben ik best trots. De cursus is zeer laagdrempelig, sommigen beginnen net aan hun zoektocht terwijl anderen verder zijn in hun reis. Dat gaat prima samen.’

Inmiddels heb ik dus zelf werk bij het FNV. Indirect heeft JobOn hier een belangrijke rol in gespeeld. JobOn heeft mij geholpen te luisteren naar wat ik wil. Ik kom uit een baan waar ik vaak geen regie meer had over mijn eigen agenda, mijn werkweek was doorgaans ruim meer dan 40 uur. Nu werk ik bewust 25 uur en heb ik gezocht naar een organisatie die niet sterk commercieel gedreven is. Mijn functie is nu in de publieke sector en ik heb twee dagen tijd om via opleidingen en trainingen verder te ontwikkelen. In deze baan ervaar ik ruimte om de door mij gestarte ontwikkelingsreis te vervolgen. Voor mij is er nu sprake van een gezonde work-life balance.

Een groter netwerk

JobOn heeft door haar grote netwerk en de gesprekken die ik met ze had, geholpen om mij breder te oriënteren, ze spoorden mij aan om ook buiten de commerciële wereld te gaan ontdekken. Daarnaast heb ik door JobOn mijn eigen netwerk uitgebreid en kreeg ik goede adviezen. Zo ben ik van origine Duitse, ik had nog nooit voor Nederlandse organisaties gewerkt, omdat de Nederlandse taal voor mij een drempel vormde. Ik dacht altijd: dat kan ik niet en niemand wil mij als ik niet vloeiend Nederlands beheers in woord en geschrift. JobOn heeft mij écht geholpen om zelfvertrouwen te krijgen dat ik dat wél kan en ze hebben tips aangereikt hoe ik mij beter kan presenteren zodat de taal geen struikelblok meer zou zijn. Ze hebben mij geleerd dat het veel meer gaat om wie ik als persoon bén. Ja, nu ik er zo over nadenk: ik heb heel veel aan JobOn gehad.’

Blijven ontwikkelen 

‘Nu ik werk heb, zeg ik JobOn niet vaarwel. Ik ben de organisatie zeer dankbaar en wil graag iets teruggeven. JobOn is een fijne mensgerichte - en laagdrempelig organisatie, waarin ik ook mijzelf kan ontwikkelen tot een nog betere trainer. Ik zie geen reden om hiermee te stoppen!’

Vrijwilliger worden bij JobOn?

Wil je jouw professionaliteit verder ontwikkelen en inzetten voor jouw medemens? Word dan eventmanager bij JobOn! Je neemt deel aan ons talentprogramma waarin we je opleiden tot eventmanager. Door jouw events help je anderen en jezelf verder.

word eventmanager