Hoe de Oekraïense Hanna na haar deelname aan JobOnTrack een nieuwe baan vond

Hanna vluchtte in maart 2022 samen met haar twee kinderen vanuit Kiev naar Nederland vanwege de oorlog. In Oekraïne werkte ze 5 jaar lang in de Finance & Administration branche. Haar doel? Een mooie en uitdagende baan in dezelfde sector vinden, maar dan in Nederland. In samenwerking met RMT Utrecht, ondersteund Stichting JobOn Oekraïense vluchtelingen door ze te coachen en te begeleiden richting de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is hard nodig want een baan vinden in Nederland is heel anders dan in Oekraïne.

door Adelina Potrymay

De grootste obstakels in de zoektocht naar een baan

Om Hanna, en vele andere lotgenoten te helpen, heeft Stichting JobOn het JobOnTrack-programma ontwikkeld. Dankzij dit programma heeft Hanna een hoop obstakels overwonnen die ze tegenkwam op haar pad naar de perfecte baan. Dit waren voor haar de grootste obstakels:

  1. Mindset; “Toen ik mijn banen-zoektocht begon, wist ik niet hoe ik mezelf en mijn kwaliteiten moest presenteren. Alles is anders in Oekraïne. Toen ik net begon met mijn zoektocht dacht ik dat ik helemaal niks waard was. De markt in Nederland zit vol met “highly-skilled”, internationale professionals, dus de competitie voelde ontzettend groot.”, aldus Hanna.
  2. Taal; de taalbarrière speelde een rol. Veel Oekraïners spreken zeer goed Engels, maar hebben nog nooit in een Engels-sprekende omgeving gewerkt en dit zorgt voor onzekerheid. Hanna heeft veel getalenteerde vrienden die bang zijn om voor banen te solliciteren vanwege deze reden.
  3. Niveau; overgekwalificeert zonder relevante ervaring op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hanna heeft 20 sollicitatiegesprekken gehad, en de meest voorkomende reden tot afwijzing was “Je bent overgekwalificeerd” voor de ‘entry-level’ banen. Daarentegen, als ze solliciteerde voor rollen op haar niveau was de meest voorkomende afwijzing “Je hebt geen ervaring in een internationaal bedrijf”. En dat is waar, Oekraïners met succesvolle carrières hebben hun loopbaan in Oekraïne opgebouwd bij Oekraïense bedrijven en niet bij internationale bedrijven. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel, waar je niet makkelijk uitkomt.

Hoe JobOnTrack Hanna geholpen heeft

“Voordat ik begon met dit programma, had ik een goed cv, maar de Job-coach van JobOn heeft mij geholpen om die nog beter te maken en aan te passen aan de Nederlandse standaarden. Ook heb ik geleerd hoe ik LinkedIn kan gebruiken, een platform wat in Oekraïne niet gebruikt wordt. Toen ik hier aankwam, realiseerde ik al heel snel dat het hier super populair is, dus maakte ik een profiel aan.

Alleen had ik geen flauw idee of ik het correct gedaan had, en nog belangrijker, hoe het te gebruiken. JobOnTrack zorgt naast de job coaching en een taalcoach voor informatieve webinars en workshops over bijvoorbeeld LinkedIn. Daarbij gaf Irina mij ook een hoop persoonlijke tips tijdens onze 1-op-1 sessie. Uiteindelijk heb ik een baan via LinkedIn gevonden! Deze kennis is echt ontzettend belangrijk!

“In Oekraïne vinden mensen zeer snel nieuw werk. Toen ik dus leerde dat het zoeken van een baan in Nederland een stuk langer proces is, zelfs voor Nederlanders, besefte ik dat alles oké met mij was en dat het allemaal wat tijd nodig had.”

Hoe Hanna een baan vond

Het geheim van Hanna is de kunst van kleine stapjes. Volgens haar biedt het programma alle nodige stappen, kennis, tools en vaardigheden aan die je maar nodig hebt om een baan te vinden. Je krijgt alles wat je nodig hebt. Niet alleen dat, maar ook motivatie en inspiratie. De rest hangt van jou af. Als jij als persoon klaar bent om de informatie en tools toe te passen en er genoeg tijd in steekt iedere dag, dan zal je vroeg of laat zeker weten een baan vinden. Als je, daarentegen, niks doet, dan zal er ook niks gebeuren, omdat niemand de stap voor jou kan zetten.

“JobOnTrack geeft een duwtje om te starten, met de juiste energie, motivatie en inspiratie. Om heel eerlijk te zijn, had ik alle hoop verloren, omdat ik zo veel afwijzingen terugkreeg. Ik dacht dat er wat mis was met mij. Gelukkig wees Irina mij in onze 1-op-1 sessie op het feit dat mijn verwachtingen niet correct waren en ik zelf meer moest doen." Vanaf dat moment besteedde Hanna elke dag minimaal 1,5 uur voor het zoeken naar een baan. Het heeft tijd nodig om je cv en motivatiebrief aan te passen aan elke sollicitatie. Daarbovenop, volgde Hanna 5 tot 7 Engelse lessen per week.

Een nieuwe baan en perspectief

Er zijn natuurlijk nog steeds uitdagingen voor Hanna om te overkomen. Het was zeker niet makkelijk om een baan te vinden, geeft ze toe. En het leerproces gaat ook niet al te makkelijk, maar ze is klaar voor de uitdagingen die nog gaan komen. Ze heeft namelijk een baan als “Invoice cleck” bij een internationaal bedrijf gevonden, iets wat ze nog nooit eerder heeft gedaan.

Hanna had een veel grotere rol in haar Oekraïense bedrijf en begrijpt heel goed dat ze in een nieuw land vrijwel opnieuw moet beginnen. Daarnaast zorgt het spreken van een nieuwe taal voor de nodige uitdaging en dat maakt een starters-functie aantrekkelijker. Het geeft je de kans om te wennen aan de nieuwe omgeving. Toen Hanna dit voorlegde aan HR tijdens haar sollicitatie voor een starters-functie, werd ze niet langer gezien als “overgekwalificeerd”.

Je verloren voelen

Hanna denkt dat de meeste Oekraïners in Nederland zich een beetje verloren voelen. Velen van hen hebben succesvolle carrières opgebouwd, de absolute top bereikt, maar wat nu? Ze denken: “In Oekraïne was ik iemand, ik was belangrijk, maar wie ben ik hier?”

Hanna zegt dat het belangrijk is om het feit te accepteren dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen in jouw branche. En zo weer door te groeien naar de top. Als je gelijk enorme verwachtingen hebt en geen functie onder jouw niveau wil aannemen, dan schiet je je doel wellicht voorbij.

Hanna somt het prachtig op met haar overkoepelende gedachte: “Als je deze stappen niet maakt, die je toch alleen maar zelf kunt maken, zal er geen resultaat zijn. JobOnTrack geeft alle nodige handvatten om jouw perfecte baan te vinden, maar jij bent degene die het moet gaan doen.”

Meer weten over het JobOnTrack programma? Mail info@jobon.nl.