"Denk in mogelijkheden als je gaat solliciteren, niet in onmogelijkheden".

Speels netwerken, grappige arbeidsmarktquiz een gezellige sfeer en vooral het inspirerende levensverhaal van Joy Moonen. Zo’n 60 JobOn ambassadeurs vierden afgelopen 14 februari het 10 jarige jubileum van Stichting JobOn in het Utrechtse Seats2Meet.

door Asta Diepen Stöpler

Joy Moonen was de gastspreker van de middag die het indrukwekkende verhaal over haar leven deelde. Geboren met lichamelijke beperkingen dachten artsen dat ze geen volwaardig leven kon opbouwen. Maar Joy wist van jongs af aan, vanaf letterlijk de eerste dag van haar leven, door te zetten en vele problemen te overwinnen. Ze kreeg weinig begrip en stimulans van zorgmedewerkers en onderwijs; haar familie steunde haar door dik en dun. „Lichamelijk kan ik niet alles, maar ’lullen‘ kan ik wel en daarmee verdien ik de kost.“ Zij heeft het bedrijf Empowermij opgericht, waarvoor ze lezingen en trainingen geeft en projecten ontwikkelt.

De kracht van mijn onmacht

De aanwezigen kregen een exemplaar van het boek ’De kracht van mijn onmacht’, waarin zij op aangrijpende wijze over haar leven vertelt . Een van de lessen die zij haar gehoor meegeeft is: denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. In de gehandicaptenzorg wordt uitgegaan van wat je níet kunt. Zo worden mensen met een beperking letterlijk gehandicapt gehouden, ze gaan zich gehandicapt gedragen. Haar ouders en haar twee broers hebben haar geholpen, ieder op eigen wijze. “Mijn ouders zetten mijn beperking nooit voorop. ik leerde met mes en vork eten, zodat ik altijd kan kiezen om met een lepel te eten. Door dingen níet te doen ga je achteruit. Pa zei: wil je jezelf ontwikkelen en je talenten naar boven halen of wil je gehandicapt zijn. Wat wil je later worden? Balletdanseres, zoals als veel 5-jarige meisjes. Prima, zei hij, dan moet je goed voor jezelf zorgen. Hoe maakt niet uit, je moet eerst leren lezen, schrijven, rekenen. Jíj hebt de regie en alleen jij kunt de anderen laten zien hoe je bent.“

Zo zijn er talloze zaken geweest die Joy met veel inzet, energie, verbeeldingskracht heeft overwonnen. Haar ervaringen deelt ze op vele fronten met mensen en organisaties. Een inspiratie voor iedereen! Haar verhaal sluit naadloos aan op het verhaal van JobOn. De community voor werkzoekenden, voor iedereen die een stap wil zetten in de loopbaan. Hoe goed zou het zijn als je werkt in een baan die past bij jouw talent en je focus hier ligt en niet op je beperking. Heb je nog niet de “power” van Joy of weet je nog niet wat jouw talent is of wil je je oriënteren, dan ben je bij JobOn op zijn plek.

Een volwaardige organisatie

Uiteraard was tijdens de jubileumbijeenkomst van 10 jaar ook aandacht voor JobOn zelf. De drie oprichters waren aanwezig en Pieter Vermeer vanaf 1 februari directeur Innovatie zette Johannes Arets, voorzitter van het bestuur en Josée Blanken algemeen directeur in het zonnetje. En uiteraard was er ook een groot applaus voor Pieter die de afgelopen 10 jaar directeur is geweest en nu dus het stokje overgeeft aan Josée. Wat begon als een sympathiek lokaal initiatief is uitgegroeid tot een volwaardige en landelijke organisatie.

De directiewisseling is een keuze die past bij de huidige organisatie. We willen wendbaar blijven en daarnaast de lopende programma’s bestendigen. Josée, voor ons de ster van middag, had een handige tip voor werkgevers benut en ontwikkel het talent van je werknemers. Zo kun je zelf - een deel van - je tekort aan werknemers opvangen. En heb je een vacature; zoek niet naar het schaap met 5 poten. Als dagvoorzitter wist Josée een sfeer te creëren van samenhorigheid van allemaal arbeidsmarktprofessionals die met elkaar samen zijn gekomen om impact te maken.

De programma's van JobOn

Een blik op de afgelopen 10 jaar van JobOn ontbrak uiteraard niet. Er is veel moois te melden.

Talrijke webinars en events, die worden georganiseerd door de vrijwilligers voor andere werkzoekenden zijn de basis en er ook speciale JobOn programma’s:

  • Talentprogramma voor iedereen die zich wil oriënteren op de arbeidsmarkt en als eventmanager aan de slag wil in de steden waar JobOn actief is.
  • FutureLab voor 50+, die digitaal bewust willen werken in de huidige en/of nieuwe baan.
  • Bibliotheken: coachen en trainen van bibliotheekmedewerkers om events in hun bibliotheek te organiseren voor werkzoekenden.
  • Beschikb@@r: de community die mensen met beperking in verbinding brengt met inclusieve werkgevers.
  • De Werkbezoekdag 2022 was een klinkend succes. Zo’n 1.000 werkgevers openden de deuren van hun bedrijf; 800 werkzoekenden waren goed voor ruim 1.500 gesprekken/contacten. 50% hiervan had vervolggesprek.“
  • JobOnTrack JobOn reageerde razend snel toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel. Vrijwilligers van JobOnTrack zette begin maart 2022 met Pieter een webinar op voor Oekraïnse nieuwkomers over werken in Nederland. Meer dan 4.000 Oekraïners bekeken de webinar, een deel van de kijkers was nog in het buitenland. Zo snel verspreidde het nieuws zich. JobOn heeft plannen voor een verdere uitbouw van dit project en vergelijkbare programma’s voor nieuwkomers uit andere landen.

Tussen de programmaonderdelen waren er een quiz over de Nederlandse arbeidsmarkt en een korte netwerksessie waar talenten van de gasten werden gedeeld. De middag werd feestelijk afgesloten met bubbels en informele babbels. Een geslaagde middag vol ontmoetingen. We kijken al uit naar het volgende jubileum!