Yvonne: “Van 71 connecties op LinkedIn, naar ruim 4700, netwerken werkt!"

Yvonne Willems (50) uit Venlo stond op het punt om een vast contract te tekenen bij metaalbewerker VDL, toen de coronacrisis uitbrak. Alle tijdelijke contracten werden ontbonden en dus stond ze op straat. Mede dankzij JobOn heeft ze toch haar weg gevonden en start ze nu naast haar nieuwe baan ook als ondernemer!

Alle uitzendkrachten moeten eruit...

‘Het is 8 maart 2018. Randstad belt en vraagt of ik interesse heb in een tijdelijke, full time functie bij een VDL-vestiging. Als officemanager en receptioniste voor drie maanden. Die drie maanden worden een half jaar, en uiteindelijk wordt mijn contract drie keer verlengd. Volgens de wet zou mijn eerstvolgende contract een vast dienstverband worden. Ik ben superblij, totdat het corona-virus uitbreekt. Alle uitzendkrachten moeten eruit, ik ook. Zuur, heel zuur. In die laatste week heb ik tot de laatste seconde mijn werkzaamheden nog uitgevoerd… Je weet maar nooit waar dat goed voor kan zijn. Mijn baas schrijft een brief en zegt dat hij het allemaal betreurt, onmacht, orders van het hoofdkantoor en als ze weer een plekje hebben, ben ik de eerste die het hoort.'

De hele dag Netflix kijken?

Wat nu? Het eerste dat ik denk: ik ga echt niet de hele dag Netflix kijken. Ik duik achter mijn pc en zoek op internet of er ergens een cursus te volgen is. Ik wil mezelf ontwikkelen, ook zonder baan. Ik stuit op de organisaties als JobOn die mooie trainingen geven op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Via Zoom en Teams; het lijkt me doodeng...

Alle webinars en trainingen zijn wanwege de corona-lockdown online. Via Zoom en Teams; het lijkt me doodeng. Ik schrijf me eind maart in voor de eerste training en in augustus zie ik dat ik er al circa vijftig heb gevolgd. Ik merk dat ik me enorm ontwikkel, achter competenties kom waarvan ik niet wist dat ik ze had. En ik leer via de cursussen hoe het netwerkplatform LinkedIn werkt, onder meer door zelfs een masterclass LinkedIn te volgen. Of beter gezegd: hoe LinkedIn, met mijn 71 connecties toen, béter werkt.

Als vrijwilliger een evenement organiseren

Dan belt JobOn. ‘Je bent zo actief’, zegt Danny aan de andere kant van de lijn, ‘zou je geen moderator willen zijn?’ Danny blijkt verantwoordelijk voor het aantrekken van eventmanagers: dan mag je als vrijwilliger een evenement organiseren om zo toch in contact met mensen te blijven en je netwerk te vergroten. Een prachtig initiatief, denk ik. Maar kan ik dat, moderaten? Zie ik mezelf online voor een groep staan? Via JobOn krijg ik een korte training en ik merk: dit is voor mij, de vrouw van de receptie, compleet buiten mijn comfort zone. Maar ik ga ervoor.

Danny JobOn

Wat heb ik te verliezen?

Als je verder wilt komen in het leven moet je stappen durven zetten en wat heb ik te verliezen? Ik organiseer een webinar LinkedIn en nodig deskundige Wendy Goudzwaard uit als gastspreker. Er melden zich na onze oproep 178 mensen aan. Bizar veel! Het project is helemaal nieuw voor me en het voelt toch vertrouwd. En ik hou er leuke contacten aan over.

Eventmanager

Baan in loondienst

Een aantal weken later wordt Wendy benaderd of ze in de lokale bibliotheek een training wil geven. Ze vraagt mij om eens met de bieb te praten. Ter plekke krijg ik het verzoek of ik het niet wil doen, omdat ik inmiddels ook best veel weet van LinkedIn. ‘Maar ik zoek een baan in loondienst’, zeg ik. Ja, natuurlijk kon ik de training best zelf geven. Ik had een hoop kennis opgedaan: over persoonlijke ontwikkeling, hoe werkt een elevator pitch, wat trek je aan bij een sollicitatie, wat zet je in je cv, hoe moet je profiel eruit zien, wat betekent netwerken; de hele mikmak. Maar ik was vooral op zoek naar vast werk.

Intussen hield ik contact met mijn ex-werkgever, want van wroeging is nooit sprake geweest. Op 12 december van het jaar ervoor, acht maanden nadat ik afscheid moest nemen van VDL, vraagt mijn ex-baas of ik in januari wil terugkomen. Ik vertel dat ik een training ga geven in de bieb – wat had ik immers te verliezen – en die zou op 8 januari 2021 plaatsvinden. Ik wist niet in welke functie, voor hoeveel uur, wat het salaris was, welke startdatum en zei toch meteen ja. Maar voor hetzelfde geld wilde hij mij als poetsvrouw binnenhalen, ik had geen idee.

Eigen website

Op 12 januari teken ik het contract voor een combi-functie: sales support en onboarden van nieuwe medewerkers, voor 28 uur. Het bedrijf groeit enorm en dus hebben ze mensen nodig. En ik denk: ik ben zo ontiegelijk gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling, en heb zoveel kansen gekregen en benut bij JobOn: waarom ga ik ook niet zelf trainingen geven? En dus heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, op exact dezelfde dag waarop ik weer begon bij VDL. Bewust, ja. En op de dag dat ik Sara zie, lanceer ik mijn eigen website, als cadeautje.

Mensen helpen met netwerken en solliciteren

Ik wil het avontuur aangaan en mensen helpen met netwerken en solliciteren. Een avontuur dat is begonnen bij JobOn. Als je graag met mensen werkt, wilt leren van anderen en jezelf wilt ontwikkelen: start dan bij JobOn als eventmanager en een wereld gaat voor je open. Ik heb er veel zelfvertrouwen van gekregen. Het is ook zo fijn om een team achter je te hebben die je aanmoedigt, met je spart en je in contact brengt met mensen.

Workshop

LinkedIn-trainingen voor werkzoekenden en ondernemers

Mede door JobOn ben ik enorm gegroeid en heb ik veel meer uit mezelf gehaald. En heb ik het zelfs aangedurfd om een eigen bedrijf te beginnen: LinkItUp. Nu geef ik voor baanvinders, ondernemers, zzp’ers en stagiaires LinkedIn-trainingen en inmiddels ben ik met een LinkedIn-expert een samenwerking aangegaan onder de naam LinkandCall. Wij gaan bij de start van het nieuwe schooljaar scholieren en studenten trainen in LinkedIn én in bellen. Studenten van nu durven vaak niet te bellen en hoe belangrijk is het straks in een baan of tijdens de afstudeerstage dat ze dat wél kunnen? Ik kan niet wachten!’

 


Deze blog maakt onderdeel uit van een serie waarin we persoonlijke verhalen van onze vrijwilligers delen. Ben jij een vrijwilliger bij JobOn en wil jij ook je verhaal delen? Neem contact met ons op! Wil je graag op de hoogte blijven? Volg ons dan op onze sociale media kanalen (LinkedIn, Facebook, Instagram of YouTube).