Speel met accenten, maar wees vooral jezelf

Laat je stem iets zakken, praat met een wat lagere stem. Vermijd verkleinwoorden. Laat je enthousiasme en motivatie meer zien. Kies een verrassende kleur in je kleding.
Deze en andere tips kregen de deelnemers van de workshop ‘Maak de indruk die je wilt’ van woensdagochtend 23 maart jl.

Maak de indruk die je wilt

Henriëtte, Inge, Margriet, JobOn-eventmanager Mariska van de Mortel en ik waren naar wijkcentrum Het Binnenbos in Zeist gekomen. Hier gaf trainer Eiline Splinter haar workshop ‘Maak de indruk die je wilt’. Haar boodschap is dat je uitstraling en de indruk die je maakt, niet onveranderlijk vastliggen. “Je kunt er mee spelen, terwijl je wel je zelf blijft. Kleding, kleur, houding en stemgebruik bepalen de indruk die mensen van je krijgen. Met kleine aanpassingen kun je - nog - meer de indruk maken die je wilt.”

Eerste waarnemening van anderen

Eiline opende de workshop met de mededeling dat “de eerste indruk in de eerste seconden gevormd wordt, vooral op basis van onbewuste waarneming. Deze waarneming is nuttig, maar een aanvulling hier op is nodig omdat de eerste indruk zelden helemaal klopt.” Om dit te onderzoeken moesten we via een lijst kenmerken onze eerste indruk van de andere deelnemers aangeven. Belangrijk te melden is dat de meesten elkaar niet of nauwelijks kenden.

Margriet: “Kies je kleur, omdat je er een bepaalde indruk mee kan maken. Kleur geeft de boodschap.”

Wie, denk jij, houdt van lezen, is niet vies van overwerk, kijkt (stiekem) naar RTL Boulevard, plakt bonnetjes voor spaaracties? In totaal 24 van dit soort mogelijkheden. Daarna gingen we bij elkaar na of het ook klopte. Verrassend is dat het grotendeels juiste waarnemingen zijn, met af en toe een leuke ‘misser’. Ik bespeel bijvoorbeeld geen muziekinstrument en ik hou ook niet van Nederlandstalige muziek, zoals enkelen vermoeden. Maar dat ik graag lees en vrijwilligerswerk doe, is ‘spot on’.

Workshop JobOn

Kloppen onze waarnemingen?

Leuk dat de meeste waarnemingen redelijk juist zijn, maar waarom is dit? Wat maakt dat we Henriëtte als sportief bestempelen, Margriet en Inge als mensen die graag lezen en van Mariska denken dat ze niet vies is van overwerk? Het zit ‘m vaak in kleine dingen: de energieke veerkrachtige manier van lopen van Henriëtte. Met geïnteresseerde vragen tonen Margriet en Inge hun belangstelling voor de wereld om hen heen. Mariska bruist van de energie, onvermijdelijk dat zij geen ‘9-5 mentaliteit’ heeft. Leuk en leerzaam om het zo te leren ontrafelen.

Na deze speelse verkenning volgde het onderdeel: wat wil je, waar ben je naar op zoek. De gemeenschappelijke factor van de deelnemers is ‘zinvol werk waarin ik met mijn enthousiasme en professionaliteit anderen kan helpen’. Bijvoorbeeld taalonderwijs aan statushouders, schuldhulpverlening of het runnen van een sociaal duurzaam winkelcafé waar diverse functies - duurzame producten maken en verkopen, aandacht voor mensen - bij elkaar komen.

Inge: “Blij met de praktische positieve tips om mijn energie mee te begrenzen. Het kwartje is nu gevallen over het effect van mijn uitbundige aanwezigheid op anderen.

Op een eerlijke, opbouwende manier gaven we elkaar tips om de eerste - en opvolgende - stappen te zetten. Niet afstandelijk mailen of appen, maar bellen met een sleutelfiguur voor direct contact. Niet al je bruisende energie over de ander uitstorten, maar wat terughoudender zijn om de ander ruimte geven. Een kleurrijk accent in de kleding verlevendigt een wat saaie uitstraling. Maar wees vooral jezelf.
“Het gaat om het finetunen van je persoonlijkheid en uitstraling. Als je jezelf geweld aandoet, dan merkt de ander dit. Zie het als toneelbelichting: de lamp kan iets meer van rechts schijnen of juist van links. Beide beelden kloppen, maar tonen een net iets ander indruk. Speel daarmee afhankelijk van de situatie ”, aldus Eiline.

Workshop JobOn

Wat leerde ik van deze workshop?

En wat als je te zacht en onzeker overkomt, als je een hogere status wilt uitstralen. Eiline gaf handige tips voor een wat zakelijkere indruk, die in bepaalde omstandigheden - sollicitatiegesprek - handig kan zijn. Kies voor een groot kleurcontrast en strakke lijnen in je kleding: witte blouse en een donkere colbert. Praat rustig, maar niet te sloom. En voor degenen met een wat hoge stem: laat je stem wat zakken.

Wil je juist zachter en toegankelijker overkomen: kies dan voor zachte lijnen en kleuren die dichter bij elkaar liggen: ton-sur-ton. De zelfgebreide veelkleurige trui die ik droeg, past ook goed in dit beeld. Gelukkig heb ik ook een donkerblauw net jasje in mijn klerenkast voor het geval dat ….

Een blinde vlek voor mij is hoe ik op anderen overkom. Vaak wint mijn onzekerheid het van het zelfvertrouwen. Nu weet ik dat ik een positieve en breed ontwikkelde indruk maak. Nieuw voor mij is dat krullen - ik heb een enthousiaste krullenbol - toegankelijkheid uitstralen. Fijn om te weten.

Asta Diepen Stöpler
Freelance tekstschrijver o.m. voor JobOn

Asta

 

Wil jij ook anderen verder helpen?

Wij zoeken altijd nieuwe eventmanagers, door heel Nederland heen. Benieuwd? 

Eventmanager