Drie tips om succesvol te solliciteren, door Julia Grasman

Het vinden van een leuke baan kan lastig zijn! Een voordeel dat je hebt is dat er gemiddeld 125 banen op 100 werkzoekenden beschikbaar zijn. Er is dus genoeg keuze, maar hoe maak je de juiste keuze? Werkstudent bij JobOn Julia Grasman (23), studeerde HRM aan de Hanzehogeschool Groningen, deelt in deze blog drie tips die jou op weg helpen naar een leuke baan.

Het vinden van een leuke baan gaat nog beter als je netwerkt, als je weet wat je leuk vindt in je werk en als je je skills verbetert.

Over deze blog: Julia Grasman is werkstudent bij JobOn. JobOn is het landelijk platform voor iedereen die zich wil oriënteren op zijn of haar loopbaan.

Tip 1: Netwerken werkt

Netwerken is voor iedereen verstandig. “Hierdoor ontmoet je nieuwe mensen, wissel je tips en ervaringen uit en doe je inspiratie op”, aldus Julia. “Je krijgt inzicht in nieuwe mogelijkheden voor betaald werk, ook in branches en functies waaraan je nog niet gedacht hebt. Via netwerken help je jezelf en je mede-Groningers aan betere kansen op passend werk. Samen kom je verder dan in je eentje.”

Hoe kan je werken aan een netwerk?

“Je kunt netwerken op diverse manieren: met je vrienden, medestudenten en je aansluiten bij bestaande netwerken zoals JobOn. JobOn is de landelijke online community voor werkzoekenden. Zelf heb ik via LinkedIn mijn huidige bijbaan gevonden. Ik werk parttime bij JobOn en ben blij dat ze nu ook in Groningen van start gaan om young-professionals gratis workshops en trainingen aan te bieden. Het is ons doel om iedereen die dit wil te helpen in de zoektocht naar passend werk. JobOn is een nieuwkomer in Groningen, maar is bewezen effectief in andere delen van het land.”

Tip 2: Waar krijg je energie van?

Het is belangrijk om te weten waar je in je werk energie van krijgt. “Wat maakt jou gelukkig in je baan? Welke taken en handelingen spreken jou echt aan? Als je dit weet, heb je een grotere kans om je droombaan te vinden. Je motivatie en enthousiasme zullen opvallen in sollicitatiegesprekken. Om hier achter te komen kun je er met anderen over praten. Dit kan de komende tijd ook met de inspiratiewandelingen met een carrière-coach, georganiseerd door JobOn. Andere mogelijkheid is het volgen van masterclasses met toptrainers.”

Tip 3: Wat zijn jouw talenten?

De derde tip van Julia is om te ontdekken wat je talenten zijn en om nieuw skills te ontwikkelen. “Probeer er achter te komen in welke - nu nog onbekende - zaken je goed bent. Praat er met anderen over. Doe een cursus of workshop. Als je je ontwikkelt, wordt je zelfvertrouwen ook groter. Zelf doe ik dit door bewust een parttime baan te hebben naast mijn studie. Zo verrijk ik mijn cv en word ik straks een aantrekkelijke werknemer als ik een fulltime job zoek. Bij JobOn coach ik vrijwilligers die als eventmanager netwerkbijeenkomsten organiseren, bijvoorbeeld in Groningen. Wellicht zoek jij ervaring op het gebied van events? Dan is eventmanager bij onze stichting wellicht voor jou ook interessant!

Wist je dat?

JobOn sinds kort actief is in Groningen? Om die reden willen wij onze medemens uit Groningen bereiken. We werken samen met het Talentperron van de Gemeente Groningen, met wie we workshops organiseren. Bekijk onze events voor het actuele aanbod.