Evenementenstudent zorgt nu voor vermaak op het werk

Van werkzoekende naar recruiter…

Jenne Ljibbe Dijkstra uit het Friese Leeuwarden had concrete plannen met zijn leven. Hij zou na zijn studie de evenementenbranche ingaan, punt. Totdat corona de podia lam legde en de 28-jarige Fries zijn droom in duigen zag vallen. Hij kwam in contact kwam met de landelijke stichting JobOn, die ook in Friesland actief is. En nu is hij recruiter bij Manpower. Van het concert des levens…

Wie is Jenne Ljibbe Dijkstra?
“Ik ben een echte Friese jongen, geboren en getogen in Oosternijkerk. Nu woon ik al een tijdje in Leeuwarden. Daar heb ik ook gestudeerd en ik moet bekennen dat ik vrij lang over de studie Vrije tijd & Evenementenmanagement heb gedaan. En vorig jaar begon mijn zoektocht naar mijn eerste grote mensenbaan. In de evenementenbranche.”

Maar die lag op z’n gat.
“Dat kun je wel zeggen. Ik ondervond al snel dat deze sector erg hard werd getroffen door de pandemie. Een sector waarin veel gebeurde en waar niet veel werk te vinden was. Sterker, veel mensen raakten hun baan kwijt. Toen ben ik op zoek gegaan naar alternatieven, maar dat is niet eenvoudig als je al een tijdje de focus hebt op een specifieke branche.”

En toen kwam JobOn, een enthousiaste organisatie voor en door werkzoekenden, als reddende engel?
“Nou, dat is wat overdreven. Ik kwam ze tegen op social media en ben me in deze organisatie gaan verdiepen. Zij organiseren onder andere een loopbaan-begeleidingstraject, waarin ik heb meegedaan. Zo ben ik met een trainer in contact gekomen met wie ik echt fijne gesprekken had. Samen bedachten we: misschien is arbeidsbemiddeling wel iets voor me…”

Was dat je eerste contact met de organisatie: de gesprekken met een loopbaantrainer?
“Nou de grap was: toen ik JobOn op internet vond, zochten ze een eventmanager. Kolfje naar mijn hand, dacht ik nog. Ik heb wat evenementen gevolgd maar in feite ben je een vrijwilliger die een spreker uitnodigt voor een interessante workshop. Terwijl ik dacht: nou, dat is interessant, ze zoeken een eventmanager als fulltime functie. Ik heb dan ook gesolliciteerd en toen bleek dat het om een vrijwiliggersfunctie te gaan. Maar ik ben het wel gaan doen uiteindelijk.”

Wat voor evenementen heb je georganiseerd?
“Ik heb er tot nu toe één gedaan, maar er gaan er zeker meer volgen. Ik heb Wibo Roosjen uitgenodigd voor een workshop, hij is de trainer die mijn loopbaantraject heeft gedaan. Tijdens de workshop is hij aan de slag gegaan met mindmaps en hoe je die kunt inzetten in je zoektocht naar de functie die je het beste past en dan vooral in je zoektocht naar alternatieven als je vastloopt. Zo kun je erachter gekomen wat je nu echt belangrijk vindt in je werk, waar krijg je energie van en uiteindelijk kom je dan tot mooie inzichten. Ik vond dat echt heel waardevol.”

En zo kwam jij tot de conclusie: ik ga geen evenementen doen, ik word recruiter.
“Nou, dat klinkt als een 180 graden-move, maar dat is het eigenlijk niet. Tijdens het loopbaan-coachingstraject had ik al geconcludeerd dat ik ooit voor evenementen had gekozen omdat ik het leuk vind om het mensen naar de zin te maken, zodat ze plezier hebben. Dat is voor mij de kern. Dat kwam tijdens het mindmappen ook steeds terug. En toen kwam arbeidsbemiddeling ter sprake, waarin je mensen verder kunt helpen naar een goede tijd, maar dan in hun werk in plaats van in hun vrije tijd.”

En dus ging je solliciteren als recruiter.
“Nee, voor deze functie ben ik benaderd. Door een recruiter van Manpower. Waarschijnlijk waren wat posts van mij op LinkedIn haar opgevallen. Eerst zagen ze een meer salesgerichte rol voor mij weggelegd, maar dat past niet goed bij mij. Ik ben meer van het sociale: gesprekken met kandidaten, mensen werven, intakegesprekken, dat werk. Ik doe nu echt wat bij mij uit het loopbaantraject naar voren kwam.”

Is een stichting als JobOn nu als aanleiding aan te merken van je functie bij Manpower?
“Indirect. Ik was niet zo snel op het aanbod van Manpower ingegaan als ik niet in het loopbaantraject van JobOn zat. Als ik niet bezig was geweest met alternatieven zoeken voor wat ik mijn opleiding had gedaan, had ik hier zeker niet op gereageerd en was dit niet zo gelopen.”

Leuk afscheidscadeau nog gekregen van JobOn?
“Ik ben er niet weg. Ik ben nog steeds vrijwilliger of, zoals de directeur het noemt, ambassadeur. De combinatie is zo leuk en leerzaam! Ik ben geïnteresseerd in het fenomeen ‘werk zoeken’: wat werkt wel, wat werkt niet. Ik zit nu aan de andere kant en daarin doe ik ongelooflijk veel kennis op, hoe het werkt, hoe uitzendbureaus werken, hoe die wereld in elkaar zit en ik kan nu veel zaken overbrengen aan JobOn. Ik ben zelf nog maar 28 en de mensen met wie JobOn te maken heeft zijn over het algemeen wat ouder. Het is een mooi gegeven dat ik nu kan kijken hoe ik dát in mijn werk kan gebruiken. Hoe kan ik voor en met wat oudere werkzoekenden de juiste plek vinden. Dat is zo’n interessant snijvlak: de ervaring komt nu echt van twee kanten. Ik kan mijn ervaringen bij Manpower gebruiken om JobOn te helpen en andersom ontvang ik informatie die weer in mijn huidige functie van pas komen. Alles valt zo prachtig mooi op z’n plaats.

JobOn: ‘Actief netwerken’
“Stichting JobOn is de landelijke community voor en door werkzoekenden”, aldus directeur Pieter Vermeer. “JobOn is in 2013 opgericht door drie werkloze twintigers en is de afgelopen jaren – mede dankzij steun vanuit Rabobank, LinkedIn en Oranje Fonds – uitgegroeid tot een landelijke netwerkorganisatie. Wij geloven in actief netwerken en peer-to-peer ondersteuning. Met zelf georganiseerde events en online trainingen vergroten wij het netwerk en de persoonlijke vaardigheden van werkzoekenden met het doel sneller en duurzamer aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.”

Wil je ook eventmanager worden? Check hier onze vacature!