Agile werken, perfect voor een duurzame & wendbare carrière

Heel veel bedrijven en mensen werken inmiddels ‘Agile’. Voor sommigen een toverwoord, voor anderen een opgeklopte hype. Maar wat ís Agile werken nu eigenlijk en wat doet het voor je loopbaan?

Er was eens, in 2001…
De Agile werkwijze komt van oorsprong uit de technologiesector in de VS. Maar daar is het allang niet meer tot beperkt. Heel veel bedrijven in andere branches werken inmiddels in meer of mindere mate op deze manier. Grote kans dus dat jij wilt of gaat solliciteren bij een bedrijf dat óók zo werkt. Nederland is een behoorlijke voorloper.

Wat is Agile werken?
Agile werken moet borgen dat organisaties beter luisteren naar de klantwens, beter worden in het oplossen van problemen én beter kunnen inspelen op (abrupte) veranderingen van buitenaf. Of dat nu concurrenten of corona-pandemieën zijn. 

Een mooi Nederlands voorbeeld is het van oorsprong Delftse Swapfiets.nl. Die met de blauwe voorband. Zij 'verhuren' niet alleen een (elektrische) fiets, ze leveren ook reparatieservices, vervanging binnen 1 dag op een plek van jouw voorkeur én ondersteuning via app en social media. Voor een overzichtelijk vast abonnementsbedrag per maand.

Zij willen niet dat de klant ‘een fiets’ heeft, ze ontzorgen hun klanten volledig en regelen dus mobiliteit: altijd een werkende fiets.

Anders werken betekent anders organiseren
De omslag in denken en werkwijze betekent nogal wat voor managers en medewerkers. Vaak wordt een organisatie heel anders ingericht; niet meer in een traditioneel ‘organogram-harkje’, maar in Tribes, Area's of Clans, die georiënteerd zijn op zogeheten klantreizen. Medewerkers vallen niet meer onder afdelingen conform hun expertise, maar werken in multifunctionele en multiskilled teams, Squads genaamd.

It’s not a moment, it’s a movement
Binnen Agile is er een grote aandacht voor mogen leren en experimenteren en bestaan er terugkerende werkrituelen zoals dagstarts, refinements en retrospectives tijdens een tweewekelijkse periode, genaamd de Sprint. Vaak krijgen teams hulp in de vorm van coaching, om in de manier van werken én met elkaar te groeien.  

Mooie, vrije en vernieuwende werkvormen zoals creative thinking (al tekenend verhalen of structureren), design thinking en bruisende en originele demonstraties en presentaties maken het ook nog eens heel erg veel FUN. Ouderwets "vergaderen" is zooo 2017.

Dus? Hype of interessant?
Ik zou zeggen: het laatste. Agile is vooral een mindset die (of je nu formeel in een Agile bedrijf werkt of niet) voor een duurzame en gevarieerde loopbaan kan zorgen. Want je wordt namelijk:
- wendbaar richting veel verschillende branches door de herbruikbare Agile skills,
- beter opgewassen tegen veranderingen of reorganisaties buiten jouw invloed, en
- in beweging gebracht door een werkritme wat te vergelijken is met een gezonde heartbeat.

Als kers op de taart is het ook nog eens heel leuk werken, bepaal je met je team jullie ambities, kijk je dagelijks in verschillende job-keukens binnen je eigen squad en draag je veel zichtbaarder bij aan de waarde voor je klant.

Mijn advies? De moeite waard om je er eens in te verdiepen!
Hoe dan? Lees bijvoorbeeld de (Nederlandstalige) scrumgids (slechts 12 pagina's), of zoek in je eigen netwerk naar mensen die al zo werken. Bijvoorbeeld in een Agile werkend bedrijf of in een specifieke Agile rol, zoals productowner, Agile coach of Scrummaster. Plan eens een virtuele bak koffie en vraag hen naar hun ervaringen; waar lopen ze tegenaan en hoe past jouw kennis en kunde bij Agile. Misschien kan je zelfs een ochtendje ‘meelopen’ (dat kan ook virtueel) om de sfeer te proeven.

Want Agile is boven alles: DOEN!

Over de auteur
Ik ben Annemarie (altijd) Vrolijk, ZZP-er en persoonlijk & Agile teamcoach. In mijn werk help ik mensen en teams  om te (gaan) doen waar ze voor in de wieg zijn gelegd. En om tevens zelfredzaam te zijn, regie te hebben en samen met anderen te werken aan succes. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om te slagen op de arbeidsmarkt. Meer info.