In 3 stappen zelfverzekerd jouw sollicitatiegesprek in!

Een sollicitatiegesprek moet natuurlijk perfect gaan. Maar wat als dat perfectionisme jou in de weg zit? Ik ken dat gevoel. Dat het altijd nog beter kan. In mijn praktijk als stresscoach zie ik dat probleem vaak langskomen. Daarom kan ik jou drie tips geven waardoor solliciteren makkelijker gaat. Dat vermindert het gevoel van stress en je gaat zelfverzekerd het gesprek in! 

Wat is perfectionisme en hoe ga je er mee om? 
Perfectionisme is een altijd aanwezig verlangen om handelingen perfect uit te voeren. Daar kan je flink gebukt onder gaan. Gelukkig is er een oplossing. Acceptatie and Commitment Therapy (ACT) biedt je handvatten er op een handigere wijze mee om te gaan. 

Hoe kan ACT mij helpen?
ACT is een wetenschappelijk verantwoorde gedragstherapie die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat ze kunnen blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).  

Je kunt het gebruiken bij alles, zoals bijvoorbeeld: omgaan met demotiverende of stressvolle gedachtes bij het solliciteren, de angst en onzekerheid die de banenzoektocht geven. Je kunt ze gebruiken bij vermoeide gevoelens (bij perfectionisme in je dagelijkse werkzaamheden). Voor de regie herpakken bij gevoelens van machteloosheid en faalangst. Zaken die we allemaal wel herkennen. ACT helpt bij het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht! Onderstaande tips zijn technieken die (bewezen) helpen bij klachten: 

Tip 1:  leren ‘fouten’ durven maken
Als je solliciteert en je haalt het niet, dan voelt dat als falen. Maar is dat echt zo? Met elke sollicitatie werk jij aan jouw doelen en waarden. De enige manier om te groeien is door te blijven leren van fouten. Met de mindset dat elke sollicitatie iets oplevert, wordt de angst om fouten te maken kleiner. Voor mensen met perfectionisme is dat de manier om succeservaringen op te doen. 

Tip 2: accepteer vervelende gevoelens
De zaken die ertoe doen in ons leven, raken ons. Het is dus ook niet gek dat we ons met een sollicitatie angstig of onzeker kunnen voelen. Dat maakt ons mens. De kunst is om de strijd er niet mee aan te gaan. Door middel van diepe rustige ademhalingen en door naar je emotie toe te ademen kun je het wat ruimte geven, wordt het wat minder overweldigend en kun je je focussen op wat er nog meer is dan het gevoel.

Tip 3: Neem afstand van belemmerende gedachten
Kijk met een afstand naar je gedachte, dus in plaats van ‘Ik kan het niet!’ denk je bijvoorbeeld ‘Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik het niet kan’. Gebruik ook humor en geef de gedachte een gekke naam. Zodra de gedachten de kop opsteken denk je: “hee, daar is die gedachte weer”. De gedachte mag er zijn, maar je geeft hem op dat moment niet de aandacht. 

Deze tips zijn natuurlijk maar een voorproefje, maar bieden wel al handvatten om rust te brengen in deze gekke coronatijd. Wil je meer van deze tips of zelf aan de slag met ACT? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en volg mijn workshops! 

Over de auteur
Met ruim 10 jaar ervaring heeft Silvie Teeuwisse inmiddels vele mensen geholpen op het gebied van stress. Ze is toegepast psycholoog, praktijkondersteuner GGZ in de huisartsenzorg (POH-GGZ) en heeft haar eigen coach- en trainingsbureau, Teeuwisse Coaching & Training. Meer info: https://www.silvieteeuwisse.nl