Wat zijn jouw automatische werkpatronen?

Wat voor werk past bij jou? Wanneer zit jij goed in je energie? Waar ga jij van ‘aan’ en waar loop je op leeg? De metaprogramma’s uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) geven antwoord op deze vragen. Metaprogramma’s zijn automatische patronen voor waarnemen, denken en werken. Deze patronen zijn kenmerkend voor iemand. Het zijn je kwaliteiten en kunnen ook je valkuilen worden. Je kunt iemands gedrag in sommige situaties bijna voorspellen. Nieuwsgierig? Ik vertel je graag meer over een aantal van deze programma’s!

Je kunt een metaprogramma zien als een schakelaar tussen twee uitersten van bepaald gedrag. Mensen met hetzelfde metaprogramma verstaan elkaar meestal goed. Ze spreken als het ware dezelfde taal. Heeft je collega of je partner een tegenovergesteld patroon als jij, dan kan het twee kanten opgaan. Of je vult elkaar aan en werkt super goed samen. Of je begrijpt elkaar niet en er ontstaan ergernissen.

Bewustwording
Het is belangrijk om je bewust te worden van je metaprogramma’s. Als je niet tevreden bent over je gedrag, kun je aan de schakelaar draaien. Met de metaprogramma’s leer je ook begrijpen hoe de ander het beste werkt en hoe je je communicatie daarbij kunt aanpassen.

Er bestaan meerdere metaprogramma’s. In dit artikel licht ik er drie toe:

1. Benaderen en vermijden
Dit metaprogramma zegt iets over hoe mensen gemotiveerd worden. 

Benaderende personen zijn doelgericht. Ze spreken in positieve termen en willen iets bereiken. Vermijdende personen willen problemen voorkomen. Ze spreken in negatieve termen en willen geen risico lopen.

Elk metaprogramma heeft ook valkuilen. Als je teveel op het doel gericht bent, mis je soms andere belangrijke zaken. Steeds letten op gevaar kan bakken energie kosten.

2. Procedures versus opties
Als je hoog scoort op het metaprogramma Procedures, dan werk je het liefst volgens een vast stappenplan. Je bent goed in het volgen van protocollen.

Mensen die hoog scoren op opties zijn vaak flexibel en kunnen makkelijk schakelen. Zij zien steeds nieuwe mogelijkheden.

Ook hier hebben beide kanten voor- en nadelen: Te veel vasthouden aan procedures maakt je star. Denk maar aan de bekende paarse krokodil. Als je te flexibel bent, spring je van de-hak-op-de-tak en maak je niets af.

3. Matchen en mismatchen
Let je vooral op wat er goed gaat (matchen) of ben je meer bezig met wat niet goed gaat (mismatchen)?  Matchende mensen zijn positief en sluiten gemakkelijk aan. Te veel matchen kan ten koste gaan van je grenzen. 

Mismatchen wordt vaak beoordeeld als gezeur. Toch is het een kwaliteit als iemand ziet wat er (nog) niet klopt. Pas wel op voor te veel mismatchen, want dat kan zwaar voelen.

Coachen met de metaprogramma’s
Herken jij jezelf in bovenstaande kwaliteiten? Of herken je de valkuilen? Je kunt (jezelf) coachen op de metaprogramma’s: door de schakelaar wat meer naar de andere kant van het metaprogramma schuiven, kun je bijsturen. Het gedrag staat dus niet vast maar je kunt het ontwikkelen.

Aan het werk met de metaprogramma’s
Zowel voor individuen als teams zijn de metaprogramma’s een bruikbare tool. In een team is een evenwichtige verdeling van de verschillende metaprogramma’s belangrijk. Als teamleden elkaar aanvullen, kan het team goed functioneren.

Als jij je metaprogramma’s kent, weet je ook waar je goed in bent en wat voor soort werk bij je past. Dit kun je in een sollicitatiegesprek gebruiken om toe te lichten wie jij bent.

Meer informatie
Wil jij meer weten over de metaprogramma’s in de praktijk? Download dan dit e-book. Wil je een keer een workshop volgen over de metaprogramma’s? Houd mijn website in de gaten of stuur mij een mailtje, dan hou ik je op de hoogte.

Over de auteur
Mijn naam is Anita Schelling en ik ben NLP Trainer & Coach. Ik werk graag met NLP omdat het mensen helpt het beste uit zichzelf te halen, zowel op het werk als privé. Meer informatie? Kijk op www.anitaschelling.nl