Cely: “Deze e-learning ‘Oefen je sollicitatiegesprek’ geeft je zelfvertrouwen!”

Cely Akrout is 25 jaar. Zij studeert Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam en loopt nu 3 maanden stage bij JobOn. Om zich te oriënteren op de verschillende activiteiten die JobOn biedt volgde zij de e-learning  ‘Oefen je sollicitatiegesprek’. Deze training beviel haar goed en ze kan je deze van harte aanraden! Cely: “Als je net zoals ik snel zenuwachtig wordt en vastloopt tijdens een sollicitatiegesprek is dit je uitkomst.”

Als stagiaire leek het mij een goed idee om een e-learning te volgen op de site van JobOn. Dat leek goed uit te pakken. De keuze viel op de gratis e-learning ‘Oefen je sollicitatiegesprek’, een interactieve training waarbij je jezelf flink tegenkomt. Als je net zoals ik snel zenuwachtig wordt en vastloopt tijdens een sollicitatiegesprek is dit je uitkomst. Toen ik van mijn opleiding de opdracht kreeg om zelfstandig een stage te vinden, zonk de moed mij in de schoenen. Want dat betekent solliciteren. Een motivatiebrief lukte mij nog aardig, maar zo’n sollicitatiegesprek is voor mij best spannend. Toen ik voor JobOn op sollicitatiegesprek ging viel het allemaal wel mee. Toch knaagde er iets aan mii. ‘Dit kan toch wel beter’ dacht ik.”

Oefening baart kunst
De e-learning bestaat uit 22 oefeningen waarin je leert hoe je op een zelfverzekerde manier je sollicitatiegesprek in kan gaan. Deze oefeningen zijn verdeeld in verschillende thema’s, zoals: de voorbereiding, aanvang, opening, jezelf voorstellen, ontwikkelpunt en de afsluiting. Ook leer je een sollicitatiegesprek te voeren middels de STAR-methode bestaande uit: de situatie, de taak, actie en het resultaat. Deze STAR-methode helpt je om op een duidelijke manier uit te leggen wat je sterke punten zijn en waarom jij de deze functie moet krijgen. Het leukste, maar ook het meest spannende van deze training is, dat je jezelf moet filmen met de webcam. Het filmen zorgt ervoor dat je een beeld krijgt van hoe je overkomt. Wat ik vooral merkte aan mijzelf was dat ik steeds wilde blijven filmen tot ik tevreden was. Dit zorgt ervoor dat je veel blijft oefenen en dat je steeds beter wordt.

Jezelf zijn tijdens een sollicitatiegesprek 
Tijdens de e-learning leer je veel trucjes over hoe je een sollicitatiegesprek het beste aan kunt pakken. Alhoewel deze tactieken je kunnen helpen is dit niet de boodschap die ik uit de sollicitatietraining heb gehaald. Neem het voorstellen van jezelf of het bespreken van een ontwikkelpunt. Bij het voorstellen krijg je als tip om enthousiast over te komen. Deze tip vertelt eigenlijk veel meer, want enthousiast zijn is niet alleen prettig voor je toekomstige werkgever. Het is vooral belangrijk voor je zelfvertrouwen. Het zorgt ervoor dat je beter met de spanning om kunt gaan die zo’n sollicitatiegesprek bij je oproept. Hetzelfde geldt voor je ontwikkelingspunten. Daar kreeg je als tip dat je een positieve draai moest geven aan een slechte eigenschap. Ook daar verhoog je je zelfvertrouwen mee.

Een hoopvol gevoel
Deze sollicitatietraining kostte mij in totaal 2 a 3 uur om af te ronden. Dat duurt niet zo lang voor de waardevolle lessen die je er (gratis) uit kunt halen. Zoals de webinars die je vaak achterlaten met een hoopvol gevoel, heb ik zo ook de sollicitatietraining afgesloten. Je kunt de training zo vaak je wilt terugkijken. Dit is ook handig als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt en even je geheugen wilt opfrissen. Mocht je binnenkort een sollicitatiegesprek hebben, hoop ik dat je veel aan de training hebt en wens ik je veel succes.

Volg deze training!

Over Cely