Nieuwe ondernemers, volg je hart!

Stel, je bent nu al een tijdje ‘in between jobs’ en je twijfelt of je geen eigen onderneming moet starten. Je hebt ervaring en ideeën genoeg, maar wanneer weet je dat je ervoor moet gaan?

Ondernemer Elten Kiene, 36, sprong ooit in het diepe. Van huis uit was hij grafisch ontwerper en kunstenaar, met een enorme passie voor taal. Hij volgde zijn hart en startte zijn eigen bedrijfje(s). Met succes! Elten is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ, mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen. Afgelopen November nam hij de Cultuurprijs Zuid-Holland in ontvangst. Hoe is het zover gekomen? Wat drijft deze jonge creatieveling? JobOn ging het gesprek aan met Elten. Ter inspiratie! Wie weet geven zijn woorden jou net dat laatste duwtje in de rug om voor jezelf te beginnen.

Hoe maak je een begin als ondernemer?
Ik heb zover ik weet bijna altijd mijn gevoel durven volgen. Ik ben het heel vaak oneens geweest met mensen om mij heen. Daarbij heb ik niet per se getwijfeld aan goede intenties van naasten, maar je gevoel durven volgen staat los van alles meteen weten. Intuïtie noemen ze dat. Tenminste, dat geloof ik. Ook heb ik vaak niet geweten waar ik mee bezig was en wat het me op dat moment zou brengen, maar ik vertrouwde op mijn gevoel.

Eltens waardes
Ik denk dat het belangrijk is om te weten wat je waardes zijn. Bijvoorbeeld: wat is het dat jou energie geeft en wat niet? Wat vind je belangrijk en wat niet? Wat zijn de plekken waar je graag komt en waar niet? En ga zo maar door… Als je je eigen waardes weet, kun je jezelf definiëren en ik denk dat het heel belangrijk is om dat voor jezelf te bepalen. De wereld zal altijd iets van ons vinden, en wij van de wereld. Maar wat vinden wij van onszelf? Hoe zien we onszelf en resoneert mijn 'zijn' met de omgeving waar ik voor kies of waar ik beland? Nu ik er zo over nadenk, is zo veel mogelijk mezelf kunnen zijn en zo min mogelijk conformeren aan... misschien altijd al mijn drijfveer geweest. Steeds een stukje verder groeien naar de beste versie van mezelf en gewoon overal proberen te 'zijn'.

Ondernemer Elten Kiene: “Ga nieuwe dingen proberen en verbaas jezelf”

Waar heb je veel van geleerd?
Ik heb meer geleerd van tegenslagen en pauzes, dan van succes. Ik ga dan opnieuw na bij mezelf waar ik sta en reflecteer op hoe, waarom en hoe het anders kan in het vervolg.

Positieve mindset
Ik denk dat het een keuze is en dat ik van nature gewoon een heel dankbaar mens ben. Ik kan genieten van zowel de kleine als de grote dingen. Ik groeide op in een gezin met een krap budget, in een wat mindere wijk. Omdat ik van minder kom en omdat ik vind dat ik momenteel meer dan genoeg heb, is bijna alles een extra. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik nooit off-days heb of nooit boos word, maar door te schrijven en door te reflecteren blijf ik mezelf herinneren aan waar ik vandaan kom. Vandaag de dag ben ik regelmatig trots, dankbaar en daarom een blij ei.

Tips voor werkzoekenden en potentiele nieuwe ondernemers
Ga je eigen waardes proberen te bepalen. Doe dingen die je leuk vindt om te doen omdat het je energie geeft. Die positieve energie is brandstof voor al het andere dat ook moet gebeuren. Creëer ruimte om dingen te kunnen doen waar je gelukkig van wordt. Durf ook voor jezelf te bepalen wat die dingen kunnen zijn. Ga nieuwe dingen proberen en verbaas jezelf. Je komt er niet achter als je het niet probeert!

Dromen
Er zijn altijd dromen. Momenteel ben ik aan het leren om te delegeren zodat ik minder hoef te doen en meer kan genieten van het leven. 'Tijd' komt niet meer terug en ik wil meer tijd met vrienden, familie, meer ontdekken, meer reizen… naast alles dat ik al doe. Volg alle avonturen van Elten via @eltenkiene (Instagram) of www.eltenkiene.nl

Over de auteur
Mirthe Smeets is tekstschrijver en adviseur voor Tekstschrijvers.nl. Een tip voor werkzoekenden? Mirthe raadt aan om af en toe te denken zoals Pipi Langkous: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!" In het diepe springen is spannend, maar je ontdekt ook wat er wel en niet bij je past.

Bron bij foto: Dietrich van Gobbel