Vind jij het lastig om positief te blijven? Doe liever dit

Pling! Het geluid uit je telefoon verraadt dat er een belangrijk mailtje op je digitale deurmat is gevallen. De uitslag van je sollicitatie. Met goede hoop open je je mailbox. Oh, wat zou het geweldig zijn als je door bent naar de volgende ronde! Maar dan vallen je ogen op die éne zin. Daar staat het, zwart op wit. ‘Helaas moeten we je mededelen dat je niet geselecteerd bent voor een volgend gesprek’. Oef. Je positieve bubbel spat uiteen.

Meteen besluit je om niet bij de pakken neer te zitten. Je moet niet negatief denken. Je moet positief blijven! Tenminste, dat is wat je iedereen om je heen hoort zeggen. Woest klap je je laptop weer open om voor de zoveelste keer LinkedIn af te speuren naar een baan.

Maar ’s avonds in bed laat het je toch niet los. De afwijzing op je sollicitatie speelt zich keer op keer af in je hoofd. Als een slechte film. Een slechte film waarbij je gedachten over elkaar heen buitelen om hem te bekijken.

  • Had ik anders moeten antwoorden op die ene vraag?
  • Het komt vast doordat ik te grappig probeerde over te komen. Ik kan ook nooit eens serieus doen!
  • Wat nou als ik geen andere leuke vacature meer kan vinden? Shit…Straks kom ik nooit meer aan het werk!

En ja hoor, weg is je nachtrust.

Positief denken helpt…piekeren in de hand
Misschien heb je geleerd dat het goed is om altijd positief te blijven. Maar op de momenten dat er iets vervelends gebeurt in je leven, kan positief denken juist meer piekergedachten opleveren. Sterker nog, het kan omslaan in een krampachtige manier van controle willen houden. Alles om die nare gedachten maar buiten de deur te houden.

Water naar de zee
Je kunt dat controleren zien als een strandbal die je met alle macht onder water probeert te houden. Als je even niet oplet, komen de negatieve gedachten met een rotgang weer boven water ploppen. Hoe dit komt, is simpel. Je hoofd produceert gedachten zoals je mond speeksel produceert. Hoe hard je ook probeert, dit proces kun je niet stoppen (probeer maar eens!). Denken – en dus ook piekeren – is nu eenmaal wat je hoofd doet. Positief denken om je hoofd stil proberen te krijgen, is als water naar de zee dragen.

Wat kun je dan wel doen?
Hieronder deel ik vier stappen die je kunt zetten om weer op te krabbelen na een vervelende gebeurtenis, zonder dat je daarbij je innerlijke Emiel Ratelband naar voren hoeft te laten komen :-).

  • Begraaf de strijdbijl met je gedachten. Hoe je het ook went of keert, het gevecht met je gedachten ga je niet winnen. Daarom kun je ze beter zien voor wat ze zijn, namelijk… gedachten! En niet de waarheid. Wanneer je dit doorhebt, heb je de helft al gewonnen.

  • Zie de situatie zoals ‘ie nu is. Vaak willen we dat een situatie precies zo verloopt als dat we willen. Vaak wijst de realiteit anders uit. Laat daarom het beeld van hoe het zou moeten gaan los. Wat bij deze stap enorm kan helpen, is om naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Zo kun je de situatie letterlijk vanaf een afstandje overzien. Dat geeft rust en ruimte in je hoofd om dingen op een rijtje te zetten. Dus, klap die laptop dicht, schoenen aan en gaan!

  • Wees bewust van hoe je met jezelf omgaat. Hoe praat jij tegen jezelf als het tegenzit? Mag je dingen moeilijk vinden? Of moet je vooral doorgaan en niet zo zeuren? Over het algemeen geldt dat laatste en zijn we niet zo vriendelijk tegen onszelf. Zonde, want juist wanneer het tegenzit, heb je jezelf des te meer nodig! Wanneer je dit lastig vindt, begin dan klein. Vraag jezelf af: ‘Welke eerste stap kan ik vandaag zetten om vriendelijker te zijn tegen mezelf?’
  • Haal de ‘moet’ eruit en houd de moed erin. ‘Ik moet, ik moet, ik moet…’ Vaak leggen we de lat veel te hoog voor onszelf. Daardoor genieten we nauwelijks van de weg richting ons doel. Ook vergeten we vaak dat er meerdere wegen naar Rome leiden, naast die ene, strenge weg die we voor ons zien. Stel jezelf daarom deze vragen: ‘als ik niets meer zou moeten, hoe zou ik het dan willen aanpakken?’ en ‘wat is de beste manier VOOR MIJ om mijn doel te bereiken?’ Wees bereid om jouw sollicitatieproces weer op te pakken, op een manier die bij jou past. Zelfs als je hoofd het daar niet mee eens is!

Ik wens je enorm veel succes tijdens het vinden van een nieuwe baan.

Over de auteur
Marileen Driesprong verzorgt coaching in de buitenlucht. Geen lange gesprekken in een kantoortje, maar direct aan de slag, al wandelend in de frisse lucht. Op een praktische, simpele manier helpt Marileen je om van een hoofd vol zorgen, angst en twijfel naar een waardevol leven te gaan. Meer info