Wandelcoaching: een noodzakelijke time-out in de natuur

Het wordt steeds kouder, natter, grijzer en somberder buiten. En tóch, of juist nu, is het verstandig om naar buiten te gaan. Ook als je eigenlijk vindt dat je nóg een sollicitatiebrief de deur uit moet doen vandaag of als je weinig energie hebt.

Wandelcoach Tini van Wetering van Shofukan Coaching is ervan overtuigd dat iedereen gebaat is bij dagelijks wandelen. Je neemt zuurstof tot je. Het is goed voor je brein, voor je mentale welzijn, voor je creativiteit, productiviteit. Een wandeling in combinatie met coaching is nóg effectiever: het is een toegankelijke manier om te praten over allerlei onderwerpen en je voelt je vaak meer jezelf in de natuur. Bovendien voel je je in no time minder gestrest. Tijd voor een interview met deze wandelcoach, voor de broodnodige inspiratie in deze donkere dagen.

Kijken naar de natuur
Tini, op welke manier kijk jij naar de natuur als je met cliënten op pad gaat? 'Ik ga natuurgebieden in en maak mensen, al wandelend, bewust van wat we tegenkomen. Ik geef zowel individuele coaching als groepscoaching. Laatst was ik met een groep en kwamen we een schaapsherder tegen. Ik vraag dan: wat gebeurt er met je als je dit ziet? En welke rol vul jij in? Loop jij mee in de kudde? Of ben jij de herder? Dit geeft vaak een mooie spiegel. Mensen beseffen: o ja, ik ben volgzaam… Vervolgens denken ze: hoe zet ik meer lijnen uit? Dat is ingewikkeld. Daarover ga je in gesprek of laat je mensen er met elkaar over in gesprek gaan.'

Dat is wel wat anders dan een online vaardighedentest invullen… 'Precies. Ik haal mensen uit het stramien van steeds vacatures bekijken, LinkedIn checken… Ik probeer die vaste riedeltjes te doorbreken. Aan het begin van een coaching-sessie laat ik mensen bijvoorbeeld met de ogen dicht in de zon genieten van het moment.

Veel mensen zijn dit niet gewend. Ze voelen zich schuldig als ze éven niet met werk bezig zijn. Ik haal ze uit dat gevoel van moeten. Het is goed dat werkzoekende mensen beseffen dat bewegen, sporten en goed eten ook belangrijk zijn. Je krijgt er energie van. Het is een noodzakelijke time-out, waardoor je je minder gejaagd voelt en nieuwe ideeën krijgt. Bij groepscoaching is het bovendien fijn dat je met allerlei mensen kunt sparren. Dat geeft je vaak nieuwe inzichten.

Mensen ontdekken al wandelend bijvoorbeeld wat ze níet meer willen in werk. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat ze de sfeer van een kantoortuin niet prettig vonden. Daarna kijk je naar wat er mogelijk is. Zo is er een trompettist die door de coronaperikelen niet meer kon werken in de muziekwereld. Hij besloot docent te worden, maar liep vast. Toch ontdekte hij iets in de onderwijswereld: conciërgewerk vond hij geweldig!'

Inspiratiekaarten
Je gebruikt regelmatig wandelinspiratiekaarten. Dat zijn kaarten met inspiratie op het gebied van samenwerken, natuurlijk leiderschap, bezinning en rust, ontwikkeling, creativiteit, verwondering, energie en actie. Je gebruikt de kaarten tijdens een wandeling gericht op een thema bijvoorbeeld samenwerken, persoonlijke ontwikkeling, ideeontwikkeling of zomaar met familie en vrienden. Ik begrijp dat je de kaarten onderweg al wandelend bekijkt en leest?

'Klopt! Vanaf 27 november zijn die kaarten ook te koop. Ik merkte dat de kaarten zo goed werken, dat mensen er zo blij van worden. Dus waarom zou ik ze niet ook buiten mijn coaching beschikbaar maken? Ik ben van plan om sessies te organiseren om het gebruik van de kaarten toe te lichten.'

Vertrouwen
Hoe win jij het vertrouwen van cliënten tijdens wandelcoaching-sessies? 'Allereerst helpt een groene omgeving daarbij. Je voelt rust, vertrouwen, een intieme sfeer. Verder gaat het vanzelf. Ik vertel altijd ook eerst iets over mezelf, welk pad ik doorlopen heb, en stel me kwetsbaar op. Mensen zien in dat ook mij dingen wel eens niet lukken. Ik ben ook maar een mens.

Daarnaast zorg ik eerst voor 1 op 1 situaties. Dat is minder bedreigend dan in de groep iets vertellen.'

Tips voor werkzoekenden
Wat zou je werkzoekenden aanraden die behoefte aan wandelcoaching hebben, maar er het geld niet voor hebben? 'Mocht je nog ergens in dienst zijn of in een overgangsfase zitten: dan betaalt het bedrijf het vaak. Anders kun je het zien als een investering die je later wat oplevert.

Heb je nog meer tips voor mensen die het eerst zonder coach willen proberen? Hoe kunnen ze het meeste uit een wandeling halen? 'Probeer plekken op te zoeken waar je minder prikkels hebt en leg je telefoon even weg. In hoeverre ben je anders ook echt buiten en niet met de maalstroom bezig? Laat je werk of brieven even los. Geniet van een mooie bloem, een vogel of een boom… Kom tot rust.'

Voor meer informatie over wandelcoaching, verwijzen we naar dit blog en deze pagina op de site van JobOn. De geïnterviewde coach, Tini, schreef bovendien een boek over dit onderwerp ‘Natuur werkt!’ (herdruk uit in januari 2021). Een aanrader! Bekijk haar boek.

Over de auteur
Mirthe Smeets is tekstschrijver en adviseur voor Tekstschrijvers.nl. Een tip voor werkzoekenden? Mirthe raadt aan om af en toe te denken zoals Pipi Langkous: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!" In het diepe springen is spannend, maar je ontdekt ook wat er wel en niet bij je past.

----------------------------------

Check hier alle (wandel)events en meld je direct aan voor een van de wandelevents bij jou in de buurt!