In 4 stappen naar jouw perfecte baan

Wanneer we onze baan verliezen neigen we in de ‘vacature-zoekmodus’ te schieten en zoveel mogelijk cv’s te versturen. Dit is niet de meest handige aanpak, en waarschijnlijk ook de reden waarom je in een baan belandt die niet bij je past. In deze blog beschrijf ik 4 stappen die ervoor zorgen dat je dichter bij een carrière komt waar jij gelukkig van wordt!

  1. Ken jezelf (reflectiefase)

Dit is de fase die mensen meestal negeren: sla deze niet over! Het is moeilijk om een ​​carrière te vinden die past bij jouw persoonlijkheid, interesses en behoeften, als je niet volledig bewust bent van wat deze eigenlijk zijn. Weet je wat je kernwaarden zijn, je sterkste punten of je angsten? Geef jezelf voldoende tijd om na te denken over deze aspecten.

  1. Identificeer meerdere loopbaantrajecten (definitiefase)

We hebben allemaal vele vaardigheden en sterke punten, wat betekent dat er meer dan één carrière is die je gelukkig kan maken. Zoek dus uit welke functies het beste aansluiten bij je levensdoelen, gebruikmaken van je sterke punten, vaardigheden en ervaring en tevens voldoen aan je specifieke carrièreverwachtingen (zoals loon, locatie, missie en visie van de organisatie, organisatiecultuur, et cetera). Denk hier eens over na en kies je top 3 carrièrepaden.

  1. Leer meer en probeer het uit (testfase)

Een kleine suggestie: waarom probeer je je volgende carrièrepad niet even uit? Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in je voorkeursbranche, of woon evenementen bij die aansluiten bij jouw gewenste carrière. Praat met mensen die deze functie al beoefenen. Je zou eens kunnen kijken of je voor een korte periode een samenwerkingsproject kan uitvoeren met een organisatie waar je voorkeur naar uitgaat. Of probeer op een andere manier een project of ervaringsplek te starten binnen het werkveld waar je graag aan de slag wil. Hier kan je dan feedback vragen, jezelf laten zien en ervaring opdoen.

Testfase afgerond? Evalueer dan even voor jezelf. Hoe is het gegaan? Moet je nog aanpassingen doen, of wil je misschien toch een ander carrièrepad overwegen? Ga dan terug naar fase 1.

  1. Vind je volgende baan (uitvoeringsfase)

Nu is het eindelijk tijd om op die arbeidsmarkt te gaan kijken:

  • Maak een lijst. Niet van je favoriete functies, maar van 5 tot 10 organisaties die aansluiten bij wat je zoekt;
  • Ga netwerken en bouw relaties op met organisaties die op deze lijst staan;
  • Laat ze zien hoe jij kunt bijdragen aan de organisatie en vraag een contactpersoon bij deze organisatie om je op de hoogte te stellen wanneer een vacature vrij komt;
  • Bereid je goed voor! Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief in orde zijn en bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek;
  • Onderhandel over de functie(s) die je binnen de organisatie kunt vervullen.

Zorg er uiteindelijk voor dat je een carrièrepad en baan vindt waar je denkt een impact te kunnen maken, een concrete vaardigheid of talent kan ontwikkelen, en die (voldoende) past binnen je gewenste levensstijl. Je huidige baan is misschien niet perfect, maar ben je op het goede pad?

Over de auteur
Natália Leal is een persoonlijke ontwikkelings- en loopbaancoach en biedt ook trainingen op deze gebieden. Ze wil haar klanten (individuen of bedrijven) in staat stellen om hun volledige potentieel te benutten, klaar te zijn om met veranderingen en voortdurende groei om te gaan.

Voor meer informatie, kijk op: www.natalia-leal.com