Als je uit de verf wilt komen, open dan eerst jouw blik

Ik blijf het een mooie metafoor vinden voor ongebruikte talenten. Verf is namelijk niet gemaakt om in het blik te blijven zitten. Verf is gemaakt om gezien te worden, zodat je ervan kunt genieten. Ongebruikte verf in een blik gaat over de datum en wordt onbruikbaar. Hoe zit het met jou?

Gevangen in jouw blik
Ook mensen willen uit de verf komen. Wij zijn over het algemeen gelukkiger wanneer we ons nuttig kunnen inzetten op de arbeidsmarkt. Wanneer we van waarde zijn voor onszelf en anderen. En toch blijken er allerlei redenen te zijn om in het ‘verfblik’ te blijven zitten. De bekendste die ik in mijn werk tegenkom, zijn: ‘ze vinden mij te duur/oud/jong/etc.’, ingegeven door de ervaringen die we hebben opgedaan.

Weg met die tralies
Wanneer je gevangen zit in dergelijke belemmerende gedachten, werken deze als tralies. Tralies die jijzelf hebt opgeworpen, omdat jij de baas bent van je eigen gedachten. Je zit dan misschien wel veilig in je eigen blik (gedachtengoed), maar daarmee gaat jouw potentieel niet uit de verf komen. Hoe dan wel?

Open eerst je blik
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Je hebt dus nieuwe gedachten nodig die jouw blik doen openen. Hoe word je nu je gedachten de baas? Dit leg ik uit met een praktische, afgeleide oefening van psycholoog Chris Thurman.

Praktische oefening: je gedachten de baas
Stel, je bent al een paar jaar zonder werk. Het lukt je maar niet aan ander werk te komen. De gedachte kan zijn: ‘ik ben een ‘loser’. Die gedachte maakt een emotie bij je los. Bijvoorbeeld ‘ik schaam mij dat ik nog steeds geen werk heb’. Welke actie zou dan volgen vanuit jouw schaamtegevoel? Misschien wel dat je steeds minder gaat solliciteren en netwerken, omdat ‘het toch niet lukt’ of ‘omdat ze mij te oud vinden’ etc. etc. Het resultaat is dat je je kansen op ander werk gaat verkleinen, en dat je jezelf bevestigt in je eigen gedachte. De vicieuze cirkel is rond.

Beter kies je voor een ’helpende' gedachte, die voor jou ook als waar voelt. Bijvoorbeeld ‘het is me nog niet gelukt om werk te vinden, maar ik ben op weg en mag hulp vragen’. Het gevoel dat je daarbij krijgt, is dan misschien dat je zin krijgt om in beweging te komen. Ik vermoed dat je dan sowieso in actie komt naar een slimmere sollicitatie-aanpak met als resultaat dat je vaker aan tafel komt en sneller werk zult vinden.

Uit de verf komen
Uit de verf komen begint dus met het openen van jouw blik. Met het leren managen van je gedachten en het oppakken van eigen leiderschap. Je hebt geen controle op wat je overkomt in het leven, maar je bepaalt wel hoe je daarmee om wilt gaan. Je bent niet je gedachten en gevoel. Je hebt ze. Wees je bewust en manage jezelf.

Over de auteur:
Marianne Elken is een slagvaardige, ontwikkelingsgerichte hrm- en loopbaanprofessional die mensen in beweging brengt naar duurzame vitaliteit en voldoening in werk en loopbaan. Kernkwaliteiten: schudt mogelijkheden wakker, moedigt aan, creatieve oplosser, energiek, gedreven kennisoverdrager. Een van haar motto’s: ‘Maak van je struikelblok een opstap’.