Na een burn-out weer blij aan het werk

Je bent na een burn-out op zoek naar een andere baan, maar je weet niet welke richting je op wilt. Hoe ontdek je wat bij je past? Hoe kun je werk vinden dat je met energie kunt blijven doen? Ik geef je drie tips.

1. Voel je diepere drijfveren

Vaak raken we opgebrand van werk waar we niet echt gemotiveerd voor zijn. Ga daarom dingen doen waar je blij van wordt. Dat hoeft niet meteen in een betaalde baan. Je kunt je periode van werkloosheid gebruiken om nieuwe dingen uit te proberen, als vrijwilliger of met een snuffelstage. Wie ken je die een baan heeft die jou interessant lijkt? Vraag of je mag komen praten of een keer mag meelopen.

Vragen voor zelfonderzoek

  • Welke werksoort lijkt je leuk om te doen?
  • Wat deed je als kind al graag?
  • Welke waarden zijn voor jou belangrijk in werk?
  • Wat wil je betekenen voor anderen?
  • Wat heb jij te bieden?

2. Zie jouw kernkwaliteiten

Dat wat we van nature goed kunnen en dat ons makkelijk afgaat, is precies waarmee we van waarde kunnen zijn voor anderen. We zien dat bij onszelf vaak niet zo goed. Vraag daarom vrienden, familie en oud-collega’s welk werk ze jou zien doen en wat zij jouw belangrijkste kwaliteiten of vaardigheden vinden. Deze feedback kan jou inzicht geven in het soort werk waar jij geknipt voor bent.

Als je werk doet waar je intrinsiek gemotiveerd voor bent en waar je jouw talenten ten volle kunt inzetten, krijg je er energie van. Dit is belangrijk om het langdurig te kunnen volhouden. Toch is er nog een punt waar je na een burn-out op moet letten: pas op dat je niet weer opgebrand raakt. Want ook met doen waar je blij van wordt, kun je jezelf uitputten.

3. Zorg voor balans

Burn-out is een signaal van onbalans. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je neiging om maar door te gaan. Wen je aan om tijdig te pauzeren, om inspanning af te wisselen met ontspanning. Neem daarom dagelijks een moment van bezinning. Ga mediteren, wandelen in de natuur, doe yoga of mindfulness. Deze dingen helpen om te leren voelen: wanneer is het genoeg, waar heb ik nu behoefte aan?

Een andere balans die van belang is, is je energie-huishouding. Waar krijg je energie van, in werk en privé? Wat kost energie? Maak twee lijstjes. Hoe kun je zorgen voor meer energie, waar ga je mee stoppen en wat ga je juist vaker doen?

Als je passief zijn en rust nemen, combineert met actief zoeken naar ander werk en uitproberen waar je weer blij van wordt, dan vind je al doende werk dat echt bij jou past. Veel succes!

Over de auteur
Lusanne Hogeweg is loopbaancoach en auteur van het boek De belofte van burn-out, met praktische informatie en tips voor omgaan met hoogsensitiviteit. Ze biedt coaching en re-integratietrajecten bij burn-out. Ze leert je werken met meer energie, rust en balans. www.vialusanne.nl.