Slim solliciteren: kies je eigen strategie

Tweehonderd sollicitaties de deur uit en nog steeds niet op gesprek? Misschien zijn de aantallen soms wat overdreven, maar er wordt geregeld veel werk verricht met nul resultaat. Om de verspilling van tijd en energie te beperken helpt het om heel bewust je sollicitatiestrategie te kiezen: bepaal je aanpak, evalueer je resultaat en stel op tijd bij.

Richt je op zaken waar je invloed op hebt
Uiteraard spelen er bij het solliciteren factoren mee waar je geen invloed op hebt, hogere leeftijd bijvoorbeeld maakt solliciteren soms gewoon moeilijker, maar zelfs Emiel Ratelband heeft niets aan zijn leeftijd kunnen veranderen. Gelukkig zijn er in het sollicitatieproces meerdere knoppen om wel aan te draaien, ik behandel er hier drie.

Maak (op de juiste manier) contact
Dit is wat mij betreft het allerbelangrijkst. Solliciteren gebeurt meestal via internet met een brief en cv, ook meteen de minst succesvolle methode! Wel passend als je ook echt goed aansluit op de gevraagde functie. In alle andere gevallen is mijn advies: zorg dat je in contact komt met een werkgever, liefst in het echt op een netwerkbijeenkomst of via via, maar ook een filmpje of telefoontje kunnen groot effect hebben. Bedenk wat het beste werkt.

Ik wilde zelf ooit solliciteren voor een traineeship, terwijl ik wist dat mijn cv hooguit goed genoeg was, ik zou zeker niet opvallen tussen de stapels. Ik belde de recruiter met een aantal vragen die ik verzonnen had, puur om in contact te komen. Het was zo’n leuk gesprek dat ik aan de telefoon al werd uitgenodigd voor de sollicitatieronde, mijn cv moest ik als formaliteit nog even nasturen. De eerste horde was genomen. Dit was me zonder het telefoongesprek niet gelukt! Uiteindelijk heb ik er negen jaar met veel plezier gewerkt.

Zorg dat je cv en brief op orde zijn
Er zijn legio blogs en websites die dit uitgebreid behandelen, maar als centrale leidraad wil ik meegeven dat het helpt om je te verplaatsen in de potentiële lezer. Waar is deze naar op zoek en hoe kun je daaraan tegemoet komen, dat betekent dus ook lekker bondig en relevant. Pas je cv en brief aan op de functie!

Richt je op de juiste banen voor jou
Dit lijkt een open deur, maar schieten met hagel is vaak een oorzaak van teleurstelling. Richt je pijlen op banen die je echt kunt en wil doen. Dat betekent niet dat je alle gevraagde ervaring altijd hoeft te hebben, maar je moet wel kunnen laten zien of vertellen waarom jij de passende persoon bent. Natuurlijk is het ook gaaf om te reageren op je droomvacature. Gun jezelf af en toe een ‘joker’ sollicitatie. Solliciteren mag ook wel eens leuk zijn. Ik heb zelf ook ooit bij allerlei ‘coole’ bedrijven gesolliciteerd: Adidas, Nike, noem maar op, een beetje tegen beter weten in, want geen passende ervaring. Houd in dat geval altijd in je achterhoofd dat het een ‘lucky shot’ is en laat je er niet door uit het veld slaan. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Doe het slim
Samengevat pleit ik bij het solliciteren voor de bekende plan-do-check-act aanpak:

  • bedenk je sollicitatiestrategie
  • Voer deze uit
  • Evalueer of dit resultaat oplevert
  • stel je plan bij en begin opnieuw.

Solliciteren kan moeilijk en taai zijn, dus doe het slim! Neem zo nu en dan je strategie onder de loep, bepaal vooraf wanneer. Niet te vaak. Het blijft eerst zaaien en pas later oogsten. Maar na 30 brieven zonder uitnodiging moeten er alarmbellen afgaan. Kies de juiste methode om jouw persoonlijke doel te bereiken!

Over de auteur
Erik van der Liet is zelfstandig ondernemer. Hij helpt organisaties met het ontwikkelen van arbeidsmarktvisie en -strategie en met maatschappelijker ondernemen. Erik heeft jarenlange ervaring met werk-gerelateerde projecten en recruitment. Hij helpt graag mensen in de zoektocht naar hun baan. Bouw aan je netwerk en zorg dat iemand je echt leert kennen!