Durf te dromen

Hoe ga jij om met het vervullen van jouw (werk)wensen? Durf te dromen! Maar wat betekent dat eigenlijk en wanneer dromen we dan? Ik droom zelf eigenlijk alleen als ik ontspannen ben. Als kind droomde ik veel over wat ik later wilde worden, of gewoon ‘wat ik het liefste wilde. Het woord ‘werk’ kwam niet in me op, maar wel ‘doen wat ik fijn vond’.

Een moment dat ik me kan herinneren is, dat ik gewoon een uur in een weiland lag en naar de wolken lag te kijken, een beetje te mijmeren. Kennelijk geldt er zoiets als dat we om echt te kunnen dromen, in een ontspannen toestand het ‘beste af zijn’. Hoe lang is het geleden dat je jezelf dat hebt toegestaan? Hoe creëer je zulke ‘omstandigheden’ (even buiten de vakanties om)?

  • Kies zelf iets wat jou ontspant en waarin je niets hoeft. Mediteren helpt hier goed bij, maar wandelen of fietsen in de natuur (of liggen in de wei) kunnen je ook helpen. Iedereen kent wel iets voor zichzelf. De kunst is om de ruimte die er ontstaat niet direct te vullen met allerlei activiteiten en dwingende gedachten. Het is goed om je hierbij te realiseren dat dit moeilijker kan zijn naarmate je meer van jezelf verwacht.

Van moeten naar willen
Een droom is dus niet iets waar je voor gaat zitten of over na gaat denken. Dat zou ik liever ‘doelstellingen’ willen noemen. Deze kunnen afgeleid zijn van een droom (of van een visie). Eigenlijk hangen dromen of wensen altijd samen hangen met de ‘oerwens’ om te ‘mogen zijn wie je echt bent’ en te mogen doen wat je het allerliefste doet. En als je hierover iets te weten komt, dan heb je iets authentieks te pakken. En dat kan je verder helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

  • Sta maar eens een paar weken stil bij de vraag of je iets doet omdat je het vanuit jezelf graag wilt of dat je het meer vanuit een soort ‘moeten’ doet.

Vind jouw unieke spoor
Mijn uitgangspunt is, dat mensen van nature scheppende wezens zijn en voorbestemd zijn om wensen te realiseren. Het is hierbij van groot belang contact te hebben met je eigen wensen. Zo kan bijvoorbeeld een appelboom geen peren ‘afwerpen’. En als hij dit probeert, dan heeft hij een zwaar leven. Zo kun je zelf soms ook de neiging hebben om wensen van anderen te helpen vervullen. Het is lastig om hierin jouw eigen unieke ‘spoor’ te vinden. Een goede manier hiervoor is om je huidige situatie goed onder ogen te zien. Met name daar waar het niet lekker loopt in je leven ligt de kiem voor jouw wensen tot verandering. Daar is vaak de wens ook het meest ervaarbaar.

  1. Vraag je eens af waar je op dit moment tevreden over bent in je leven en waar je echt voelt dat je iets anders zou wensen? Niet omdat je het moet, maar omdat je voelt dat je dit wilt. En welke kwaliteiten heb je tot je beschikking die je hierbij van dienst kunnen zijn?

Bereik meer met verbeeldingskracht
Bij het vervullen van wensen is verbeeldingskracht heel belangrijk. Verbeeldingskracht is het vermogen dat ieder mens heeft datgene tot stand te brengen wat je wilt bereiken in je leven. Dit is heel natuurlijk en in feite doe je dit al de hele dag, bijvoorbeeld:
– Je stelt je voor wat je graag zou willen eten … en je doet het
– Je stelt je voor een goed gesprek met je (toekomstige) baas te voeren … en je doet het.

Zo kun je ook een beeld maken hoe het er uit zou zien als je iets wat je wenst, eruit ziet voor jou als het gerealiseerd is. Hoe ben jij dan, wat doe je dan en wat voel je dan? Zeker als je nog niet helemaal weet welke richting je nu op wilt in een nieuwe baan is deze oefening het proberen waard:

  • Schrijf dit beeld eens zo concreet mogelijk op. Alsof je al helemaal in de gewenste situatie bent. Hoe ziet dat eruit? Wat doe je, met wie ben je, dit alles zo concreet mogelijk.

Als je eenmaal een beeld hebt van jouw (werk)wensen en je gelooft er ook in, dan kun je onderzoeken hoe je deze kunt realiseren. En dat is waar verandering begint. En juist deze stap wordt vaak overgeslagen, vooral ook als we het gevoel hebben onder druk te staan. Ik moedig mensen graag aan om te dromen. Want om met Goethe te eindigen ‘dromen zijn de voorbode van te verwezenlijken doelen’.

Over de auteur
Erik Schutten heeft meer dan 20 jaren ervaring in het werken met mensen als begeleider, trainer en als directeur van een outplacementbureau. Specialisaties: outplacement & mobiliteit; talentontwikkeling, loopbaanbegeleiding, coaching training en teamontwikkeling. Oprichter Bureau de Poort voor training, coaching en loopbaanadvies. Hierin begeleidt hij mensen en organisaties om in beweging te komen in tijden van verandering. Mijn boekentip bij dit onderwerp: Marinus Knoope: “De creatiespiraal, natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid”