(nl) - Zo laat jij de beste versie van jezelf zien op LinkedIn!

LinkedIn is het grootste professionele online netwerk ter wereld met ruim 9 miljoen bedrijfsprofielen. Wist jij dat veel van de 500 miljoen gebruikers op LinkedIn een baan via dit medium vinden al voordat de vacature online komt? Door een sterk profiel en regelmatig gebruik van LinkedIn heb je dus een grote voorsprong op de rest. En wist jij dat mensen in gemiddeld 8 seconden besluiten om jouw profiel verder te bekijken (of niet)? Genoeg redenen om deze tips te lezen zodat jouw profiel perfect up-to date is en je sneller gevonden wordt door misschien wel nieuwe collega’s.

Tip 1: Zorg voor een killer LinkedIn profiel

  • Gebruik een frisse, kleurrijke maar vooral zakelijke portretfoto waarop je écht glimlacht. Het liefst gemaakt door een professionele fotograaf. Indien je niet teveel wilt investeren is een afbeelding gemaakt door een vriend of vriendin ook prima.
  • Zorg dat je een achtergrondafbeelding gebruikt van een setting waar jij jezelf bijvoorbeeld graag ziet werken. Liever geen zon, zee, strand of bergen. Tenzij je een baan zoekt waarbij dat past. Kijk op www.pixabay.com of www.flickr.com voor mooie rechtenvrije afbeeldingen.
  • Beschrijf in je profiel duidelijk wat jij te bieden hebt aan een organisatie en waar je in uitblinkt in plaats van vertellen wat jij nodig hebt. Schrijf zelfverzekerd, maar overdrijf niet. Begin zinnen niet teveel met ‘ik’.
  • Vraag aanbevelingen via LinkedIn van ex-collega’s.


Tip 2: Wees actief op LinkedIn

  • Gebruik #’s van keywords in jouw updates. Daardoor wordt jouw bijdrage eerder gevonden en aangeklikt.
  • LinkedIn is een medium dat wil verbinden en discussies ruimte geeft. Tag daarom mensen die echt getagt kunnen worden, omdat het bij de bijdrage past. Dat kan je bereik vergroten. Pas op dat het geen ‘schot hagel’ aan personen is die jouw bijdrage misschien interessant vinden. Dat kan te pusherig overkomen.
  • Publiceer interessante content door op Google te zoeken naar interessante nieuwsberichten. Deel deze op LinkedIn.
  • Reageer met een opmerking op interessante content. Daarmee gaat jouw account meer leven en kan je je expertise of passie laten spreken.
  • Leer bloggen en publiceer af en toe een bijdrage, het liefst geïntroduceerd met een korte vlog van zo’n 20 – 30 seconden. Uit onderzoek blijkt dat mensen zo’n 24 seconden geïnteresseerd blijven, dus kom direct to the point. “Wist jij dat…” is altijd een beter begin dan “Hai… ik ben Kelly Nijhof….ik heb een leuke blog geschreven over ….” Boring! Gebruik actieve taal (ook als je gaat bloggen). Wil je echt investeren; volg dan een online cursus bloggen en Google tips over beter leren vloggen.

Tip 3: Verdiep je in de mogelijkheden van LinkedIn
De tips uit deze blog zijn een tipje van de ijsberg voor het vinden van een nieuwe baan. LinkedIn heeft op het gebied van jobsearch veel mogelijkheden. De belangrijkste tip is dus; verdiep je in de mogelijkheden van LinkedIn en bovenal; Google als je meer wilt weten over LinkedIn. De meeste antwoorden worden door LinkedIn beantwoord. En als je het echt niet weet, kan je je vraag in een bijdrage zetten met de #dtv of #ikhebeenvraag #LinkedIn.

Over de auteur
Kelly Nijhof heeft zich als wetenschapsjournalist, gepromoveerd tot communicatiespecialist voor de zorg, vastgebeten in de mogelijkheden van digitale media voor de gezondheidszorg, waaronder LinkedIn. Kelly ziet het als een belangrijke kwaliteitsverbetering voor werkend Nederland en mensen die aan de slag willen om zoveel mogelijk mensen de tips’s and trics van LinkedIn te leren.