Word maatjes met jouw innerlijke criticus!

Heb jij dat ook? Dat stemmetje in jouw hoofd dat aangeeft dat je het niet kan of dat je niet goed genoeg bent? Iedereen heeft deze stem. Het is de stem van de innerlijke criticus. De kunst is om je er niet door te laten verlammen, maar de stem te leren onderscheiden en zelf regie te nemen over jouw acties. Dit geeft een reëler zelfbeeld en een groter gevoel van eigenwaarde. Word maatjes met jouw innerlijke criticus!

De innerlijke criticus voelt veelal als de vijand. Hij is vaak streng en zwart-wit. Hij levert altijd commentaar en juist bij spannende momenten is hij heel alert. We krijgen een hekel aan hem. Dat is te begrijpen, want hij is dominant aanwezig en tast wellicht ook jouw zelfbeeld aan. We proberen dan ook vaak om de innerlijke criticus te laten verdwijnen of te veranderen in een positieve raadgever. Dit lukt niet en kost bovendien veel negatieve energie. Gelukkig hoef je hem niet te laten verdwijnen!

Jouw innerlijke criticus is er niet voor niets
Hij heeft een duidelijke functie, het plaatsen van kritische noten. Hij voelt als de vijand, maar hij is ontstaan om jou te beschermen. Hij is bijvoorbeeld ontstaan vanuit angst, zodat je niet steeds bekritiseerd werd door jouw omgeving of om te voorkomen dat je strijd had met iemand. Of hij reageert vanuit normen en waarden van onze ouders, leraren, maatschappij en omgeving die je je eigen hebt gemaakt en van jou zijn geworden, maar feitelijk zijn ze niet van jou!

Naarmate je hem beter leert kennen, begrijpt waar hij vandaan komt en hoe hij jou wilt beschermen, kan hij meer je maatje worden. Je kan hem dan ‘bedanken’ voor zijn kritische noot en jezelf afvragen of het realistisch is wat hij aangeeft in de situatie die zich op dat moment voordoet (deze is immers niet gelijk aan de situatie die zich vroeger heeft voorgedaan). Ook kan je je afvragen of jouw innerlijke criticus vanuit een bepaalde norm en waarde reageert die niet van jou is. Je maakt vervolgens een keuze gebaseerd op het heden en wat jij wilt en vanuit jouw waarden. 

Een paar vragen/oefeningen om jouw innerlijke criticus te onderzoeken:

  1. Wat zegt jouw innerlijke criticus? Schrijf een aantal zinnen op.
  2. Wie heeft deze zinnen wel eens tegen jou gezegd? Waar komen ze vandaan?
  3. Waar willen ze jou tegen beschermen?
  4. Wat doen deze zinnen met jou?
  5. Maak van alle woorden ‘ik’ in deze zinnen jij of hij/zij. Hiermee zet je de boodschapper meer op afstand.
  6. Formuleer gedachten die jou kunnen helpen als deze stem weer langskomt, bijvoorbeeld: ‘ik kan het niet’ (‘het hoeft niet perfect’ of ‘ik heb dit eerder gedaan en toen lukte het ook’).

Neem de tijd voor deze vragen. Eventueel kunnen ze verdieping krijgen tijdens coachsessies. Zo ga je inzien dat jouw innerlijke criticus een goede raadgever is en het beste met je voorheeft. En jij bepaalt vervolgens hoe je handelt en hebt de regie! Succes!

Over de auteur
Vanuit haar eigen bedrijf, InContaQt, geeft Petra Tibosch trainingen en coacht zij medewerkers door vanuit oprechte interesse en positiviteit in contact te gaan en door authenticiteit, eerlijkheid en analytisch vermogen snel tot de kern te komen. Petra gelooft erin dat als je echt in contact bent met jezelf, dat je stappen kunt zetten en groeien naar wie en wat jij wilt zijn. Petra helpt bij het maken en herstellen van de verbinding met jezelf en helpt om de regie over jouw leven te nemen/houden. Je staat in je kracht en geniet van de dingen die je doet.