Word je eigen talentenscout!

Je kent het wel, van die vragen tijdens een sollicitatiegesprek als ‘Wat zijn je sterke punten?’, ‘Hoe versterk jij ons team?’ of ‘Waarom zouden we jou nu perse moeten hebben?’. Vragen die samenhangen met jouw talenten. Hoe kom jij nu achter je talenten? In dit blog deel ik een paar tips die jij kunt gebruiken om achter je talenten te komen en deze in te zetten tijdens je sollicitatiegesprekken. Zo zet jij jezelf vanzelf in ‘the picture’!

Meer dan regelmatig komt het voor dat iemand het best moeilijk vindt om deze vragen te beantwoorden. Dit komt door bepaalde misverstanden en overtuigingen die veel mensen hebben aangaande talenten. Zoals bijvoorbeeld:
-Een talent is iets waar je mee geboren bent, het is iets speciaals en een elite ding zoals goed kunnen voetballen.
-Het is arrogant om je positieve punten te benoemen.
-Ik kan niet alleen het verschil maken binnen een team of organisatie.

Wat is nu eigenlijk een talent?
Een talent is iets wat jij heel goed kan én waar je energie van krijgt. Iets waar jij je schouders over ophaalt, terwijl de ander zwoegt en zweet om het voor elkaar te krijgen of überhaupt niet durft te doen. Hierdoor hebben we vaak niet door dát het een talent is, omdat het ‘zo gewoon’ voor je voelt en denkt ‘ja maar dat kan toch iedereen?!’. En vergeten we het ook om te benoemen in een (sollicitatie)gesprek of om deze punten juist naar voren te halen en deze te benadrukken.

Plus aan borstklopperij doen we hier niet in Nederland, ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, toch? Maar ja, als hierdoor wel net elke keer die baan aan je neus voorbijgaat is het best zonde. En nee, het hoeft geen egotrip te worden tijdens dat gesprek, maar je mag wel voor jezelf en je kwaliteiten uitkomen. Want juist doordat jij dat gaat doen maak je het verschil, zorg je ervoor dat een ander jouw talenten ziet en die kan benutten. Daarnaast gaat het ervoor zorgen dat jij aan die leuke baan komt, dat toffe project mag doen of krijg je kansen binnen het bedrijf waar je werkt die passen bij je talenten waardoor je meer energie uit je werk haalt.

Kortom ik zie alleen maar WIN-kansen! Nu nog achter je talenten komen en hiervoor uit durven komen. Klein detail….

Achter je talenten komen, hoe doe je dat?
Ik geef je twee tips om zelf mee aan de slag te kunnen:

  1. Houd ongeveer 2 weken een energiedagboek bij en sta hierbij 3x per dag een moment stil bij wat je hebt gedaan en of het je energie heeft opgeleverd of heeft gekost. Noteer dit voor jezelf.
  2. Zet het kernkwadrant in. Deze kan je vanuit meerdere beginpunten in gaan vullen. Bijvoorbeeld vanuit een kwaliteit, maar als je dat moeilijk vindt om te benoemen kan je ook starten bij je valkuil of een irritatie benoemen die je hebt aangaande een collega of kennis bijvoorbeeld. Dit zegt meer over jou dan over de ander!

Een voorbeeld:
De collega in kwestie ervaar jij als iemand die de kantjes ervan af loopt. Het positief tegenovergestelde hiervan is dat jij waarschijnlijk iemand bent die secuur is, detail gericht, iets graag goed wilt opleveren en zich hier volledig voor inzet waardoor je misschien wel niet schuwt voor een beetje overwerken op z’n tijd.
De valkuil kan zijn dat het nooit goed genoeg is of wel perfectionisme.
De uitdaging hierbij is het dus op zijn tijd ook loslaten en erop vertrouwen dat het goed is zoals het is.Hoe zien anderen jou?
Soms is het best lastig om helemaal in je eentje te ontdekken wat het is dat jij nu zo goed kan, puur omdat het soms zo van zelfsprekend is. Dan kan het goed zijn om na te gaan in je omgeving hoe zij je zien.

  • Dus de tip is: Heb het hier ook eens over met anderen. Hoe zien zij dit? Welke talenten dichten zij je toe? En waarom? Komen hier nog verrassende dingen naar voren of komt het overeen met je eigen beeld?

Talenten en mindset
Het gaat dus niet alleen om weten wat je talenten zijn maar ook om de juiste mindset. Vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen, staan voor je kwaliteiten en ze ook durven te benoemen.

Hoe zorg je voor deze juiste mindset? Dat gebeurt gaandeweg in het proces wat ik samen met iemand aan ga tijdens mijn coach trajecten. Dit lukt niet met een trucje of makkelijke manier. Belangrijk is hiervoor de tijd te nemen om te onderzoeken welke verwachtingen jij zelf hebt, welke overtuigingen hierin een rol spelen, welke meningen, ideeën, verwachtingen van anderen die je moeilijk naast je neer kan leggen. Kortom, geen tips of tricks die je instant helpen, maar graven, vragen stellen, beantwoorden en open en eerlijk naar jezelf durven zijn. Wel wil ik je een kijkje achter de schermen bieden van vragen die ik stel aan de ander en die jij nu ook aan jezelf kan stellen.

Een paar voorbeelden van vragen die jij jezelf kan stellen:

  • Wat is mijn idee van succes? En staat deze ook in lijn met mijn waarden?
  • Welke verwachtingen heb ik van mijzelf? Is deze gekleurd door de verwachtingen van anderen? Zo ja wat maakt dat ik die zo belangrijk vind? En hoe voelt dat bij mijzelf?
  • Welke talenten dicht ik mijzelf toe? En als ik dit moeilijk vind om te benoemen wat zegt mij dit? Welke gedachtes, onzekerheden of angsten liggen er wellicht aan ten grondslag?
  • Welke beren op de weg creëer ik zelf?
  • Waar heb ik behoefte aan en hoe kan ik dat voor mijzelf realiseren?
  • Wat houdt mij tegen om in actie te komen?

Hopelijk biedt dit je nieuwe inspiratie en zet het je aan tot nadenken over jezelf, jouw talenten en je mindset hierover.

Over de auteur
“Loopbaancoaching voor DroomBanen, dat is wat ik, Jola Bakker, met mijn bedrijf Flowworx doe. Voor mij was het erg duidelijk dat ik van carrière pad mocht gaan switchen op het moment dat ik bijna uitviel door de stress die ik ervaarde. Vanaf dat moment ben ik andere keuzes gaan maken en dáár mag ik nu anderen in begeleiden. Samen op ontdekking naar wat het is wat je nu écht wilt in je werkende leven.