Groeien door jouw ergernissen

Een ander verander je niet zo makkelijk, maar aan jezelf valt wel wat te sleutelen. Ik laat je zien hoe je jouw persoonlijke uitdagingen kan herkennen en jezelf verder kan ontwikkelen. Dit brengt je in balans en helpt je goed te communiceren waardoor je krachtig overkomt.

Erger jij je wel eens aan het gedrag van een ander? Hoe voelt dat en wat heeft dat voor invloed op jouw gedrag? Vind je dat de ander het anders moet doen? Laat ik je uit de droom helpen: dat gaat niet gebeuren. Waarschijnlijk denkt de ander ‘ik ben nu eenmaal zo’. Wat je wel kan doen is besluiten om het zelf anders te doen.  

Leren van je emoties 
Het begint met aandacht te besteden aan wat je ervaart. Van je emoties leer je wat jou raakt, wat je aan het hart gaat en ook waar jouw persoonlijke uitdagingen liggen. Voel je ergernis of frustratie bij wat een ander doet of zegt, dan reageer je vanuit die emotie en bereik je vaak niet wat je wilt.

Hoe pak je dat aan?

 1. Bedenk een specifieke situatie waarin je je flink ergerde aan het gedrag van de ander. Schrijf op aan welk gedrag je je precies ergerde.

  > Vaak heeft die specifieke ergernis juist te maken met je eigen kwaliteiten. Het gaat dan over iets wat eigenlijk het tegenovergestelde gedrag is van waar jij juist goed in bent.
 1. Welke kwaliteit heb jij, waar ben jij gewoon goed in, dat tegenovergesteld is aan het gedrag waar jij je aan ergerde?

  > Iets waar je erg goed in bent is fijn om te doen en het kost weinig energie. Dit gedrag voelt comfortabel. Maar je kan het ook overdrijven en het zo ver doorvoeren dat het je in de weg gaat zitten en je valkuil wordt.
 1. Wat gebeurd er als je doorschiet in je kwaliteit, als je het overdrijft?

  > Als je beseft dat dit kan gebeuren kan je ook bedenken waar je dan juist op zou moeten letten om dit te voorkomen. Er is dan ander soort gedrag nodig om dit te voorkomen en dat is jouw specifieke uitdaging.
 1. Welk gedrag heb jij nodig om te voorkomen dat je kwaliteit je in de weg gaat zitten?

  > Dit laatste is jouw specifieke uitdaging. Beeld je nu in dat je je bewust bent van jouw specifieke valkuil en uitdaging en dat je in de situatie komt die je beschreef bij 1. Hoe zou je dan reageren?

Hieronder een voorbeeld van kwaliteit, valkuil, ergernis, uitdaging in een kwadrant:

Pak zelf de regie over je gedrag
Door de dynamiek te begrijpen tussen kwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging kan je je eigen emoties en gedrag bijsturen. Dat is jouw keuze. De ergernis van een ander gaat niet over jou maar over die ander. Laat je niet gek maken, pak zelf de regie over je gedrag en ervaar de balans en de kracht die je daardoor krijgt.

Over de auteur
Wilma den Hoed-Hoeijenbos van Mind2 coaching helpt mensen onrust en spanning te transformeren naar bezield leven en werken omdat dat focus en energie geeft. Gelooft in persoonlijke ontwikkeling door aandacht te hebben voor hoe je de dingen doet en ervaart. Een analytische, gestructureerde en resultaatgerichte coach.