In crisistijd heb je niks te willen, of wel?

Je mag blij zijn dat je een baan hebt of vindt. Je gaat nu toch geen risico’s nemen! ‘Lieverkoekjes’ worden in crisistijd niet gebakken. Herkenbare uitspraken? Uit je omgeving of van je innerlijke criticus? Ook in economisch zware tijden heb je iets te kiezen. Wat mij betreft ben je het zelfs aan jezelf en aan de wereld verplicht om te gáán voor wat jij wilt. Als je werkt vanuit je kernwaarden maak jij het verschil.

Als werk niet bij je past
Jouw werk moet kloppen met wie jij bent, met jouw kernwaarden en drijfveren. Jouw talent moet erin tot uiting komen. Is dat niet het geval dan loop je deze risico’s:

  • Je blijft niet gemotiveerd. Ondanks dat je het werk wel uit kunt voeren gaat het je steeds meer energie kosten.
  • Je haalt niet het beste uit jezelf. Het geeft je geen voldoening, het is voor jou geen zinvol werk. Je benut jouw talent niet.
  • Succes op de arbeidsmarkt blijft uit. Terwijl je overgekwalificeerd bent voor die functie. Je doet hard je best en schrijft keurige sollicitatiebrieven. Waarin de ziel ontbreekt. Dat is voelbaar. Met afwijzingen tot gevolg.
  • Dan gaat het ten koste van jouw productiviteit. Je gaat er niet op ‘aan’ dus nog even kletsen met die collega is al snel boeiender dan weer aan het werk gaan. Werken wordt vooral volhouden en ploeteren.

Een combinatie van het bovenstaande leidt al snel tot energieverlies en zelfs een burn- of een bore-out.

Volg jouw innerlijk vuur
Dat is niet waar je van droomt toch? Maar heb je wel iets te willen in deze tijd? Hijgt het UWV in je nek met ‘alles is passend’? Er moet toch toekomstperspectief in zitten? We hebben mensen nodig die zonnepanelen schroeven, zei Wiebes laatst op tv1. Al kun je prima schroeven aandraaien, voor dit werk heb ik op mijn dak liever iemand die het mooi vindt om in de buitenlucht met de handen te werken en een bijdrage te leveren aan een beter klimaat, dan iemand die het alleen doet omdat er mensen nodig zijn.

Laat jouw innerlijk vuurtje leidend zijn. Volg jouw weg, jouw hart. Heb vertrouwen dat er ook voor jou een plek is waar jouw talent tot uiting komt. Vraag je bij elke keuze en actie af of het jou dichter brengt bij waar jij écht wilt zijn. Houd zelf de regie. 

Bak jouw eigen ‘lieverkoekjes’
Laat je dus niet leiden door je omgeving. Of door angst. Volg niet blind adviezen op en laat je ook niet gek maken. Over het UWV; na 25 jaar in het vak zeg ik: de soep wordt zelden zo heet gegeten. En je hebt altijd zelf een keuze. Een weloverwogen tussenstap kan handig zijn. Accepteer bijvoorbeeld tijdelijk een niet-ideale baan om geld te verdienen voor die opleiding om straks jouw droombaan te vinden. Je neemt dan de ventweg, maar wel naar dezelfde bestemming.

Bak dus zelf jouw ‘lieverkoekjes’. Van eigen recept. Je hebt altijd iets te willen. Ook in crisistijd.

Over de auteur
Carina Sampers is gecertificeerd (loopbaan)coach met ruim 20 jaar ervaring. Zij coacht hoger opgeleide professionals om hun unieke toegevoegde waarde optimaal in te zetten in leven en werk. Uitgangspunt is wie je bent als mens; wat zijn jouw kernwaarden, wat drijft jou, wat is je talent en wat betekent dat voor de keuzes die je maakt? Carina helpt je ontdekken wat werk voor jou zinvol maakt en waar en hoe jij op jouw manier het verschil kunt maken. Meer info: www.carinasampers.nl