Word sterker door ellende en ‘verteer’ je emoties

Stel je als vergelijking eens voor dat je een paar boterhammen eet en deze niet goed verteerd worden in je lichaam. Dan verstopt de hele boel en als dat wat langer duurt, voel je je er echt beroerd door of je wordt er zelfs ziek van. Zo gaat het ook bij emoties. Als je bijvoorbeeld ontslagen bent of je weet vrijwel zeker dat dat gaat gebeuren, of je bent aan het solliciteren en het lukt nog niet meteen, dan heb je ook te maken met emoties. Regelmatig zelfs echt veel. Het is belangrijk om eerlijk met al die emoties om te gaan. Ze echt te verteren. Hoe moeilijk of indrukwekkend dat ook lijkt op dat moment.

Helaas zijn pijn en verdriet vaak niet te voorkomen in allerlei situaties. Ze zijn onplezierig, vervelend en soms ook heel moeilijk, maar ze horen bij het leven. Als je ze niet aanvaardt, kun je ze niet hanteren. Als je ze wel aanvaardt blijven ze vervelend, maar je leert ze echt hanteren en daardoor veel vlugger verteren, zodat je er veel sneller geen last meer van hebt. Oftewel: door negatieve emoties in vol ornaat toe te staan, heb je er naar verhouding veel korter last van. En het vergroot zelfs je kans op een baan. Huh? Ja, dat klopt echt. Hoe dat zit, vertellen we je graag.

Beschermen tegen pijn
Wat wij vaak zien is dat mensen zichzelf gaan beschermen tegen de pijn van een nieuwe afwijzing. Ze houden er dan bij het solliciteren al rekening mee dat ze de baan niet zullen krijgen. Dat zie je terug in gedachten of uitspraken zoals: ‘de kans dat ik die baan krijg is heel klein’, of ‘ze willen vast een jonger iemand’ of ‘ik ben nu zo vaak afgewezen, ik ga ervan uit dat dat nu ook zo is’, et cetera.

Dit zogenaamde jezelf beschermen tegen de pijn van een eventuele volgende afwijzing, doen mensen omdat ze hopen dat het naderhand misschien minder pijn zal doen. Dat is jezelf voor de gek houden. Een afwijzing van iets wat je wilt, doet gewoon altijd pijn. En dat ‘jezelf beschermen’ werkt bovendien tegen je, omdat je dan een ‘op-je-hoede-houding’ uitstraalt.

Pijn uiten en verteren
Als je dus nog pijn hebt van je ontslag, uit dat dan. Als je (weer) bent afgewezen voor een nieuwe baan, uit het dan. Wees boos, verdrietig, bang... Als je al je emoties stuk voor stuk opruimt krijg je weer ruimte. Je verteert het echt. Net als brood doe je dat per boterham en per hap. Daarna kun je dan vol energie op zoek naar een volgende mogelijke baan. Ga er vol voor. Dat straal je dan ook uit en dat ziet je potentiële nieuwe werkgever ook. Jouw angstloze enthousiasme maakt je kansen echt groter, ga ervoor!

Over de auteurs:
Anja Jongkind (1953) en Greet Vonk (1964) werken sinds 2013 samen binnen Et Emergo en hebben PTG-Coaching ontwikkeld. Ze zijn auteurs van het bestseller boek PostTraumatische Groei – Sterker door ellende en geven workshops, lezingen, inspiratiesessies, trainingen en opleidingen op het gebied van PostTraumatische Groei. Meer info: Sterker door Ellende.