Parkeer je piekerverstand

Leerdoelen

  • Je leert technieken om los te komen van piekergedachten; je ervaart meer rust en ruimte in je hoofd
  • Je krijgt inzicht in strategieën en praktische tips die een groot verschil maken in je (persoonlijke) effectiviteit
  • Je kan jezelf beter managen in de hectiek van alledag, zodat je met meer focus, energie en plezier je werk doet

Ons piekerverstand maakt soms overuren. Herken je dat? Ons brein is een fantastische verhalenverteller, die continu vergelijkt, oordeelt, evalueert en fantaseert. Ons brein produceert nu eenmaal gedachten. Wel 50.000 per dag! Als we onze gedachten te serieus nemen, gaan we piekeren. En kom daar maar weer eens vanaf.

Negatieve gedachten

80 procent van onze gedachten is negatief geladen. We zijn gewend om de inhoud van gedachten te veranderen, en negatieve gedachten om te denken naar positieve gedachten. Van ‘dit gaat me nooit lukken’ naar ‘ik kan het!’. Dat kost veel energie. Want iedere keer dat een negatieve gedachte opkomt en bezit van je neemt, zijn je hersenen aan het werk om de positieve daar tegenover te stellen. Dat is hard werken!

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Zing je belemmerende gedachten eens op, bijvoorbeeld ‘lang zal ze leven’. Of spreek ze op verschillende toonhoogten uit. Beetje gekke oefening? Zeker! Maar met groots effect. Je zult merken dat je negatieve gedachte nauwelijks meer opkomt. En als hij opkomt, is de negatieve lading ervan af. Dat geeft ruimte in je hoofd. Defuseren heet dat. Het gaat erom onplezierige gedachten te zien zoals ze werkelijk zijn - alleen maar woorden - en de strijd ertegen te staken. Zo kun je je aandacht richten op dat wat voor jou belangrijk is. 

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is voor iedereen die in de hectiek van alledag meer rust en ruimte in het hoofd wil creëren. We werken met verrassende werkvormen uit Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT is wetenschappelijk bewezen effectief en gaat over mentale flexibiliteit, loskomen van gedachten en gevoelens, uit je gewoontepatronen stappen en koersvast handelen in lijn met je waarden en verlangens.

 

Wie organiseert dit event?

trainer

Annette Aarts

Ik begeleid mensen, teams, professionals, en organisaties in hun ontwikkeling. Mensen in beweging brengen, wat vast zit losmaken, nieuwe gedragspatronen ontwikkelen. Daarbij gaat het om bewustwording van gedrag, onderliggende drijfveren, (persoonlijk) leiderschap.

eventmanager

Mariska Van de Mortel

In mijn werk staat plannen & organiseren centraal. Met een team werken naar een concreet resultaat en op die manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van mensen vind ik het leukste wat er is.

Kennis maken met mensen, netwerken werkt! Ik heb mijn baan via mijn netwerk gevonden. Ik hoorde over deze vacature via een kennis.

- Eventmanager: Arina