• communicatie

 • coaching

Filosofisch Gereedschap

Leerdoelen

 • Scherp krijgen van iets wat je al wist, namelijk dat er verschil is tussen wat iemand bedoelt én wat jij denkt dat hij bedoelt. Concreet: hebben jullie het over hetzelfde als je het hebt over een “manager” of een "consultant”?
 • Ook iets wat je al wist, namelijk dat je snel iets zegt zonder dat je precies kunt aangeven wat je zelf bedoelt. Concreet: kun je aangeven wat je zelf precies bedoelt met het begrip “vriend”?
Wat bedoel je wanneer je iets zegt?

Noem een begrip bijvoorbeeld tijdens een (sollicitatie)gesprek en al snel blijkt iedereen het over iets anders te hebben. Een immense toren van Babel ontstaat uit het niets. Centrale begrippen in het gesprek blijken totaal niet helder. 
Tijd voor wat filosofische bezinning en conceptuele analyse.

Een concreet voorbeeld? 
Vraag: “Hoe zie jij je taak als manager hier voor je?” Manager kan van alles betekenen. Op mijn school was de conciërge de manager “absentie”, maar op een andere school was een manager lid van de centrale directie. Eerst maar eens uitzoeken wat er precies bedoeld wordt.

Filosoferen is een werkwoord. Dat betekent dat je het moet doen. In deze (sterk verkorte) introductie workshop gaan we daartoe een poging wagen. We zullen stilstaan bij twee “gereedschappen”:

* Allereerst inzien dat er van een begrip ontzettend veel interpretaties mogelijk zijn. Zien we hetzelfde als we allebei hetzelfde zien?
* Dan het vergroten van onze denkelasticiteit, onze “perspectivistische lenigheid”. Zijn we ons bewust van de vele interpretaties?

De vraag: wat is nu eigenlijk een filosofische vraag? Vaak geven we al antwoord voordat we de vraag goed en wel gehoord hebben. Tijd voor bezinning.
 • eventmanager

  Carina Van Den Haak

  Geboren en getogen in de Leidse regio. Ik ben een ervaren commerciele kracht die haar sporen heeft verdiend de afgelopen 30 jaar in uiteenlopende functies binnen een internationaal ICT bedrijf. Mijn collega’s noemen mij resultaatgericht en pragmatisch, de spin in het web in een organisatie. Daarnaast ben ik enthousiast en werk ik graag zelfstandig of in een team, mits dat team staat voor kwaliteit en resultaat. In iedere situatie weet ik kader en structuur aan te brengen om tot een werkend proces te komen. Sterke communicatieve en schriftelijke vaardigheden, zowel in het Nederlands als in het Engels. Het is mijn overtuiging dat er meer nodig is dan enkel kennis en kunde om te presteren, persoonlijke skills zijn minstens zo belangrijk. Andere eigenschappen die mij typeren zijn: professioneel, klantvriendelijk, stressbestendig, aanpakker, integer, overtuigingskracht en betrouwbaar.

 • eventmanager

  Barbara Dansberg

  Ik ben een bevlogen coach/trainer die graag werkt aan de ontwikkeling van een organisatie en haar teams/mensen. Mijn werkhouding kenmerkt zich door een open en duidelijke communicatie en pragmatische, gedreven en resultaatgerichte manier van werken. Ik sta bekend om mijn persoonlijke en mensgerichte aanpak. Enthousiast word ik van het ontgrendelen van het potentieel bij mensen en zo de optimale ontwikkeling voor het individu en de beste resultaten voor het team/bedrijf te realiseren. Ken jij een organisatie en/of mensen in jouw netwerk die de ontwikkeling van de organisatie en haar mensen hoog in het vaandel heeft staan, geef mij alsjeblieft een seintje want ik kom graag met ze in contact.

 • over de trainer

  Wouter Belier

  Wouter Belier is getrouwd, heeft 2 zoons en 2 kleindochters en studeerde onder meer Theologie (gepromoveerd) en Geschiedenis in Leiden en Economie, Filosofie en Wijsbegeerte van de Economische Wetenschappen in Rotterdam. Naast deze academische studies voltooide hij ook een groot aantal praktisch-filosofische opleidingen: Wouter heeft een jarenlange ervaring als docent, waarvan de laatste jaren vooral als docent Filosofie op het Leonardo College te Leiden. Ook is hij al lange tijd actief op het gebied van begeleiden van gespreksgroepen en leeskringen. Wouter Belier is lid van de Vereniging voor Filosofische Praktijk. Meer uitgebreide informatie is te vinden op zijn website: https://filosofiepraktijkleiden.nl/wouter-belier/

"De uitdaging voor het organiseren was voor mij een onbekend gebied, maar het versterkte de zoektocht functie naar een nieuwe baan, ook omdat ik de onderwerpen voor events zelf kon bedenken. Mijn rol als eventmanager heeft zeker bijgedragen aan mijn sollicitatieproces!”

- Robbert (Schiedam)