• ondernemerschap

  • coaching

Rina (45): “Zonder JobOn was ik nooit zover gekomen!”

In 2013 kreeg Rina Dekker (45) haar eerste burn-out. Na nog een burn-out kwam ze begin 2019 met een depressie thuis op de bank te zitten. Totdat ze de workshop ‘Wrik je los’ tegenkwam van JobOn, de landelijke community voor werkzoekenden. Dat was het begin van de eerste stap die voor verandering zorgde in haar leven. Nu, een jaar later, voelt Rina zich sterker dan ooit. Mede door haar rol als vrijwillig eventmanager voor JobOn in Hilversum, heeft zij nu een leuke baan binnen Seats2meet Utrecht CS en is zij bezig om haar eigen coaching praktijk op te starten. Ook heeft ze nog een aantal tips voor andere werkzoekenden.

Terug naar de tijd dat Rina met een depressie thuis zat. Rina: “Ik zat elke dag maar een beetje op de bank voor de tv en had nergens zin in. Totdat ik op een gegeven moment een nieuwsbrief van JobOn voorbij zag komen, met daarin de workshop ‘Wrik je los’ van trainer Ellen van Trigt. Die kwam natuurlijk bij mij echt op het goede moment!”. Kort daarna volgde ze de lezing ‘Volg je eigen weg’ van Irene van Gent. Daarna besloot Rina dat ze het allemaal anders wilde.

Eigen pad bewandelen
Rina: “Vanaf dat moment ben ik mijn eigen grenzen gaan bewaken en ben ik ook echt mijn eigen pad gaan bewandelen. Ik dacht, mijn dochters zijn volwassen en ik ben nu 45, dus als ik het nu niet ga doen, wanneer dan?” Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen voor Rina. Rina: “Stiekem had ik altijd al mijn eigen bedrijf willen hebben, dus ik dacht, dit is het moment. Om hiervoor stappen te zetten en mijn netwerk te vergroten ben ik bij JobOn ook als vrijwillig eventmanager aan de slag gegaan. Intussen heb ik hierdoor mijn visie helder gekregen en weet ik wat voor bedrijf ik wil opzetten.”

‘Ik wil duidelijk maken dat er meer is dan werk en gezin’
Rina wil haar eigen coaching praktijk gaan beginnen. “Ik wil me gaan richten op vrouwen vanaf een jaar of 40 die ook een burn-out hebben gehad of overspannen zijn geweest. Ik heb gemerkt dat ze vaak vastlopen. Ze hebben meestal een gezin, dus maken niet zomaar een switch. Of ze vallen uit en durven niet te switchen. Ik wil hen duidelijk maken dat er is meer is dan werk en gezin. Ik herken dit ook bij mezelf, ik heb vijfentwintig jaar niets anders gedaan dan zorgen. Maar er is meer! Dus dat wil ik overbrengen op die doelgroep, dat is nu mijn ambitie om daarin vrouwen te coachen. Hiernaast wil ik ook een stukje loopbaan coaching gaan doen. Tijdens mijn workshops heb ik met een aantal mensen gesprekken gehad die wilden weten hoe ik iets gedaan heb of heb aangepakt, daar zou ik in de toekomst graag meer mee willen doen.”, aldus Rina.

Work & Learn Programma bij Seats2Meet
Het kon geen toeval zijn dat Rina eind vorig jaar tijdens een teamdag van JobOn in contact kwam met een dame bij Seats2Meet Utrecht die hier het Work & Learn Programma volgde. “Zij vertelde er zo enthousiast over, dat ik toen dacht, dit is misschien ook wel iets voor mij.”, aldus Rina. Rina maakte een afspraak en van het een kwam het ander. Sinds december 2019 volgt Rina hier nu het Work & Learn Programma. Rina: “Dit is een traject waarin je naast de benodigde training voor het werk als servicemedewerker ook begeleiding en coaching op persoonlijk gebied kan krijgen. Het is een traineeship voor als je ‘in between jobs’, startende ondernemer of (werk)zoekende bent. Je werkt 24 uur per week als servicemedewerker op de locatie. Het is erg leuk en leerzaam en gaandeweg ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en wordt er samen met jou gekeken wat jij nodig hebt om verdere stappen in je carrière te ondernemen.”

‘JobOn heeft me heel veel gebracht’
Mooi om te zien waar Rina nu staat en wat ze na een heftige tijd allemaal heeft bereikt. Rina: “Ik voel me nu zo sterk. JobOn heeft me heel veel gebracht, ten eerste al het van de bank afkomen omdat ik natuurlijk met mijn depressie thuis zat. Ik moest dus echt uit mijn comfortzone komen. Omdat ik ook steeds meer workshops ben gaan volgen en organiseren, heb ik hierdoor ook mijn plan voor mijn eigen bedrijf steeds meer helder gekregen.”

‘Werkzoekenden, blijf bij jezelf en wees eerlijk!’
Rina weet wat ze wil en is zelfverzekerder dan ooit. Dit straalt ze ook uit. Na al deze ervaringen heeft Rina nog een aantal tips voor andere werkzoekenden. Rina: “Wat ik vooral gemerkt en gevoeld heb is, blijf in jezelf geloven. Blijf in alles wat je doet of denkt dichtbij je eigen gevoel. Op het moment dat iemand bijvoorbeeld zegt ‘Ga uit je comfortzone’, en jij denkt ‘Oh nee, ik doe het niet’, dan ben je er misschien nog niet aan toe. Kijk wat voor gevoel het bij je oproept. Wat doet het met mij? Voelt het goed? Wat roept het op? Ga dat na bij alles wat je doet.”

‘Wees niet bang!’
“Ook op het moment dat je gaat solliciteren. Ga ontdekken of het bedrijf wel echt bij je past. Vraag bijvoorbeeld vooraf of je eerst een dag mee kan draaien voordat je met een bedrijf in zee gaat. Wees niet bang! Natuurlijk wil je een baan, maar de werkgever heeft jou ook nodig, die wil iemand die de lege plek die ontstaan is weer invult. Dus wees eerlijk en zeg gewoon ‘Dit kan ik jou brengen, wat wil je ermee?’. En zeg het ook als het niet goed voelt. Solliciteren is net als daten, als je op het moment van binnenkomst al voelt dat er geen klik is, zeg dan meteen eerlijk dat je ervan af ziet en het niet ziet zitten.”, aldus Rina.

Open zijn naar elkaar in deze maatschappij
Rina heeft enorme stappen gezet en blijft dit doen. Rina: “Ik heb het afgelopen jaar echt veel bij mezelf ontwikkeld en hierover deel ik veel op Instagram. Ook hier laat ik zien wie ik ben en dat ik een jaar geleden zwaar in een depressie zat, dat ik de hele dag op de bank zat en stom tv zat te kijken. Als ik dan zie waar ik nu ben en de reacties lees van mensen over mijn stappen, denk ik ‘Laten we in deze maatschappij gewoon eens een beetje open zijn naar elkaar.’ Dus alsjeblieft, volg je eigen gevoel. En tot slot, volg workshops van JobOn of meld je aan als eventmanager. Zonder JobOn was ik nooit zover gekomen!”