• ondernemerschap

10 tips om geld te besparen

In-between-jobs zitten kan soms een lastige situatie zijn. Je inkomsten dalen (meestal) met 30 procent, maar je vaste lasten dalen niet dus je zal her en der moeten besparen. Ik geef je hier tien tips om er voor te zorgen dat je niet in de problemen komt met het betalen van de rekeningen en je je huidige levensstijl grotendeels vast kan houden.
 
1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
Maak een overzicht van al je vaste lasten en kijk via je online bankafschriften terug hoeveel variabele kosten je gemiddeld hebt (uitjes, boodschappen, etc.). Verwerk ook al je inkomsten in dit overzicht. Haal 30% van je vorige inkomen af en kijk hoeveel je te kort komt. Ga goed na op welke aankopen je kan bezuinigen en stel deze waar mogelijk uit.

2. Ga op koopjesjacht bij verschillende supermarkten
Ga niet meer naar de dichtstbijzijnde dure supermarkt maar fiets een stukje verder naar een goedkopere supermarkt zoals de Aldi of Lidl.  Of ga eens naar de markt, daar zijn de boodschappen doorgaans goedkoper dan in de supermarkt en ook nog eens een leuk uitstapje. Ga voor producten die je vaak nodig hebt (shampoo, tandpasta, haarlak, etc) op koopjesjacht en koop groot in als je een goede aanbieding hebt gevonden. Je kan je inschrijven op digitale nieuwsbrieven van diverse winkels zodat je geen actie mis loopt.

3.  Vergelijk producten
Je hebt nu wat meer tijd dus vergelijk alles wat je wilt kopen eerst op internet. Ook tweedehands producten kunnen een goed alternatief zijn.

4. Doe geen impulsieve aankopen
Houd bij grote aankopen een week bedenktijd voor je zelf aan. Heb je wel echt een nieuwe koelkast of tv nodig op dit moment? Zo voorkom je impulsieve aankopen.

5. Houd een bedrag achter de hand voor noodgevallen
Niet hoeven lenen tijdens deze periode bespaart je al gauw tientallen euro’s per maand.

6. Fiets overal heen
Je hebt wat meer de tijd nu en de keuze voor de fiets in plaats van de auto of het Openbaar Vervoer bespaart je geld.

7. Eet niet altijd alleen
Ga wat vaker langs familie en vrienden. Het is fijn om mensen die dicht bij je staan wat vaker te zien en je kan dit misschien combineren met een lekker etentje bij hen thuis.

8. Leer besparen op alle kosten 
Kijk eens kritisch naar wat je echt nodig hebt en stop met roken, vermijd het weggooien van voedsel (door beter in te kopen), en word een professional in het voorkomen van verspillen van water en energie.

9. Check subsidies
Ga eens goed na op welke subsidie/toeslag- regelingen jij allemaal recht hebt en vraag deze aan.

10. Werk aan je softskills
Leer bijvoorbeeld goed onderhandelen. Deze vaardigheid komt van pas bij het aankopen van dure producten maar ook tijdens de salarisonderhandelingen van je toekomstige baan.
Leestip: “De dirty tricks van het onderhandelen” van George van Houtem.
 
Over de auteur:
Daniël de Vries is student eventmanagement en eigenaar van VoucherAlarm.com. Tijdens zijn studietijd is hij altijd bezig geweest manieren bedenken hoe hij geld kan besparen zonder in te leveren op zijn levensstijl. Lees nog meer bespaartips van Daniël op VoucherAlarm.