• coaching

Tips van minister-president Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte opende in 2019 de Sollicitatietour in Aalsmeer. Ook deelde hij vanuit zijn eigen ervaringen een paar goede tips. Het is duidelijk dat de premier ook stil staat bij zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Behalve onderstaande tips benoemde hij ook dat je je eigen zwakheden moet herkennen. Zo staat hij hier zelf elke ochtend bij stil, en schudt hij zijn zwakheden in de vorm van “dwergen” elke morgen de hand. Bewustwording en inzicht in je eigen valkuilen helpen je vooruit in je eigen ontwikkeling. Graag delen we de tips van onze premier met jou!

  1. Focus op je sterke punten
Ga doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Steek niet teveel tijd in dingen die je niet leuk vindt of waar jouw kwaliteiten niet liggen. Hiermee kom je uiteindelijk niet verder. Focus je vooral op je kwaliteiten en ga daarmee aan de slag. Kijk bijvoorbeeld ook naar vrijwilligerswerk waar jij jouw kwaliteiten in kwijt kunt om zo ervaring op te doen.

  1. Beter achteraf sorry zeggen
Als je een idee hebt wat je wilt gaan doen en je hebt er goed over nagedacht, ga er dan voor! Ook als anderen twijfelen over je keuze of er niet geheel achterstaan, laat je daar niet van weerhouden. Als jij zeker weet dat je een bepaalde kant op wilt en ergens echt voor wilt gaan, doe het en probeer het! Want als het uiteindelijk toch niet loopt zoals je dacht, kun je beter achteraf sorry zeggen, dan dat je vooraf eerst om goedkeuring hebt gevraagd. Je hebt het tenminste wel geprobeerd!

  1. Ga niet netwerken om te netwerken
Overal horen we tegenwoordig het woord netwerken, dat het belangrijk is en je er niet onderuit komt. Maar, ga niet netwerken om te netwerken. Netwerken is alleen zinvol als je echt geïnteresseerd bent in de ander. Dus bedenk goed met wie je wilt spreken of van wie je meer wilt weten en ga in gesprek. Wees oprecht geïnteresseerd in de ander en pas dan zal iemand je ook echt willen helpen en je positief onthouden.