Werk zoeken in tijden van corona

In deze hectische periode staat de wereld even op zijn kop. Allerlei sociale activiteiten gaan niet meer door, sollicitatieprocedures worden on hold gezet en in de media staat alles in het teken van de coronacrisis. Ook als werkzoekende is deze periode een uitdaging. Hoe ga je om met deze nieuwe omstandigheden? In deze blog geef ik een aantal tips die mij als werkzoekende helpen om het beste uit deze situatie te halen.
 
Persoonlijke ontwikkeling
Gebruik deze tijd om in je persoonlijke ontwikkeling te investeren. JobOn geeft bijvoorbeeld dagelijks webinars en online trainingen om werkzoekenden te inspireren. Daarnaast kan je ook allerlei online cursussen volgen. Veel organisaties bieden deze gratis aan, zoals Google Digitale Werkplaats, Studytube, Learnit en Soofos, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Door jezelf te ontwikkelen, vergroot je je zelfvertrouwen en maak je je jezelf ook aantrekkelijker voor werkgevers. Vergeet dan ook niet om afgeronde cursussen te vermelden op je cv en LinkedIn.
 
Ga digitaal
Informeer naar digitale alternatieven voor sollicitatiegesprekken. Sommige bedrijven doen al jaren aan video-solliciteren, dus dit is een goed alternatief voor een face-to-face-gesprek. Controleer vooraf of de techniek werkt, zorg voor een rustige achtergrond (een wasrek staat toch niet zo professioneel) en spreek met je medebewoners af dat je de ruimte voor jezelf hebt. Extra tip: sollicitatie-expert Aaltje Vincent heeft een gratis checklist voor video-sollicitatiegesprekken, als je deze lijst naloopt, ben je verzekerd van een goede voorbereiding.
 
Op zoek naar zingeving
Omdat het zoeken naar een baan wat trager kan lopen en veel leuke activiteiten wegvallen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar dingen die je voldoening geven. Misschien zijn er in je omgeving mensen die hulp kunnen gebruiken. Zo laat ik momenteel de hond van mijn buurman uit, aangezien hij tot de risicogroep behoort, en maak ik wekelijks een (telefonisch) praatje met eenzame ouderen. Uiteraard is het ook hierin belangrijk om je aan de RIVM-richtlijnen te houden, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er zijn verschillende websites waar je laagdrempelig hulp kan aanbieden, waaronder KOPPL, gewoon mensen die mensen willen helpen, Serve the City en Ready2help van het Rode Kruis. 
 
Gun jezelf tijd
Tenslotte, gun jezelf tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit zijn nu eenmaal buitengewone omstandigheden. Het is normaal om negatieve emoties zoals somberheid en angst te voelen. Het helpt om hierover te praten, we zitten namelijk allemaal in hetzelfde schuitje. Bovenstaande tips helpen mij in ieder geval om meer grip te hebben op de situatie, wie weet helpen ze jou ook!
 
Over de auteur:
Mijn naam is Marieke van Leijden. Ik ben gezondheidswetenschapper, met een grote interesse in persoonlijke ontwikkeling en welzijn. In mijn vrije tijd zing ik graag of bezoek ik een theatervoorstelling.