Zelfverzekerd op zoek naar een baan: 5 tips

De zoektocht naar een baan is vaak een onzekere periode waarin je mogelijk te maken krijgt met afwijzingen. Dit komt je zelfvertrouwen natuurlijk niet ten goede. Maar hoe ga je dan een nieuwe werkgever overtuigen dat jij de beste bent, terwijl je daar zelf niet meer in gelooft? In dit blog geef ik je 5 nuttige tips om je banenzoektocht zo positief mogelijk te benaderen.

Tip 1: Weet wat je wilt
Iemand met een concreet doel voor ogen zal dit eerder behalen dan iemand die totaal niet weet wat hij wilt. Een beroepskeuzetest is vaak een handige tool om meer inzicht te krijgen in banen die bij jouw interesses passen. Wanneer je een beeld hebt van jouw gewenste beroepsgroep, kun je relevante vacatures die in jouw regio openstaan doorzoeken. Zorg dat je een goede cv en motivatiebrief klaar hebt liggen. Pas deze aan per ontvangend bedrijf en stuur dit naar zoveel mogelijk potentiële werkgevers.

Tip 2: Benadruk jouw kwaliteiten
Niet alleen tegenover anderen, maar vooral tegenover jezelf. Wat maakt jou zo’n harde werker? Wees concreet en bedenk concrete scenario’s uit het verleden waarin jij dit hebt bewezen. Door dit te doen activeer je een positieve mindset bij jezelf en creëer je meer zelfwaardering. Dit is ook een handige oefening voor een sollicitatie zodat je jouw kwaliteiten goed kunt benoemen tegenover potentiële werkgevers.

Tip 3: Blijf actief
Ga aan de slag, ook al lijkt het in eerste instantie misschien niet ideaal. Als je op het moment geen werk hebt is het belangrijk om niet stil te zitten en open te staan voor nieuwe kansen. Doe daarom vrijwilligerswerk, help mee met (sport)evenementen, volg workshops en ga netwerken. Dit is niet alleen gunstig voor je cv en persoonlijke ontwikkeling, maar er kan ook zomaar een baankans uit rollen.

Tip 4: Wees minder veeleisend
Leg de lat niet te hoog voor jezelf en wees niet te streng. Hetzelfde geldt voor de baan waar je naar op zoek bent. Soms kun je beter ergens onderaan de ladder beginnen en vervolgens omhoog klimmen, dan maanden lang werkloos zijn in afwachting op een droombaan. Misschien vind je iets met minder uren dan je in eerste instantie zou willen, maar biedt het wel het ideale takenpakket. Of had je de functie vooraf niet voor ogen, maar is het wel bij een bedrijf waar je graag zou werken. Ga in zulke gevallen aan de slag en zie hoe het uitpakt!

Tip 5: Denk positief
Tegenslagen kunnen destructief zijn voor je zelfvertrouwen. Gevoelens van hoop na een sollicitatie gevolgd door een vlaag van teleurstelling na de afwijzing. Dit zorgt natuurlijk voor onzekerheid en dat is heel normaal. Maar in dit soort situaties is het belangrijk om de situatie te relativeren en niet wanhopig te worden. Volg vooral tip 2 op wanneer deze situatie optreedt.
Begin vandaag met het opvolgen van de tips. Zo ga je zelfverzekerd op zoek naar jouw droombaan en dit zal zeker in jouw voordeel werken. Succes!

Over de auteur:
Kristy Timmers