Straal jij al door STAR?

Ieder mens heeft kwaliteiten. Jij dus ook! Soms weten we die zo op te noemen, maar soms zijn ze niet zo zichtbaar of herkenbaar. De STAR is bij uitstek een methodiek die je kunt gebruiken om je (verborgen) kwaliteiten te ontdekken of ze goed te kunnen verwoorden, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Mijn ervaring is dat als dit je goed lukt, je dan vanzelf begint te stralen als je erover vertelt.
 
Door de STAR methodiek te gebruiken, kun je gemakkelijk concrete voorbeelden geven van je opgedane werkervaring. Maar wat is STAR? De letters staan voor:

Situatie: Wat was de situatie? Wat gebeurde er?
Taak: Wat was je taak? Wat werd er van je verwacht?
Acties: Wat heb je daadwerkelijk gedaan?
Resultaat: Wat was het concrete resultaat van jouw gedane acties?

Gebruik STAR: 2 manieren
  1. Je kunt de STAR inzetten om je kwaliteiten te ontdekken met een succesverhaal van jezelf. Stel jezelf de vraag: Waar was je ontzettend trots op? Om ook je verborgen kwaliteiten naar voren te halen, is mijn advies om dit samen met iemand te doen. Jij vertelt je succesverhaal en de ander mag daarna aangeven welke kwaliteiten hij of zijn uit jouw verhaal haalt. Mijn ervaring is dat ook als je goed zicht hebt op je kwaliteiten, er nog verrassingen voor je naar voren kunnen komen.
  2. De andere manier is om een kwaliteit van jou als uitgangspunt te nemen en dan een situatie te beschrijven waarin je kwaliteit duidelijk naar voren kwam. Deze manier wordt vaak gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken. De STAR geeft jou dan de mogelijkheid om naar voren te brengen wat jij te bieden hebt met deze kwaliteit.

Aan de slag met deze tips
  • Maak een overzicht van al jouw kwaliteiten
  • Ontdek nog meer kwaliteiten door een succesverhaal te delen
  • Schrijf een STAR letterlijk uit voor jezelf
  • Kijk naar de vacaturetekst van de vacature waarop jij gaat solliciteren en kies één of meerdere kwaliteiten (of competenties) uit die hierin genoemd staan.

Van welke kwaliteiten ga jij stralen?