• personal branding

Tips voor een goede LinkedIn profielfoto

Fotografen Seher Gedik en Jan Haitsma van Digidiaal waren in december bij het Vacaturecafe regio Zwolle aanwezig om bezoekers van een professionele profielfoto te voorzien. Als sollicitant word je vaak online opgezocht. Een goede representatieve profielfoto is daarom een must. Maar wat is een goede foto? Seher geeft tips!

Ik vind het geweldig om mensen te mogen vereeuwigen op de gevoelige plaat! Zo ook tijdens het Vacaturecafé. Ik heb genoten van iedereen en heb er een feestje van gemaakt samen met Jan. En het leukste was dat deelnemers ook meegenoten van ons feestje. Dan is mijn missie geslaagd: in no time een ontspannen sfeer neerzetten, zodat men dit ook in de profielfoto terugziet. Hier doe ik het voor!

Tips voor een goede LinkedIn profielfoto: 

  1. Recente foto: als jouw profielfoto sterk is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen.
  2. Lachen mag: een natuurlijke lach met blote tanden of een vriendelijke glimlach zijn uitnodigender dan een strenge gezichtsuitdrukking. Een lach zorgt ervoor dat je warmte uitstraalt en dus makkelijker benaderbaar bent. Nog een voordeel: wanneer je glimlacht, gebruik je de spiertjes rondom je ogen die ervoor zorgen dat je net iets scherper kijkt.
  3. Kijk in de camera: oogcontact geeft vertrouwen, zowel in persoon als digitaal.
  4. Kies voor een neutrale achtergrond: zwart of wit is altijd goed.
  5. De compositie: wat je laat zien is belangrijk. Maar ook de manier waarop je het laat zien is van belang. Onderzoek wijst uit dat er een ‘sweet spot’ is wat betreft compositie. Het ideaalplaatje bestaat uit je gezicht en de schouders. Niet meer, niet minder. Op de definitieve bijgesneden foto moet je hoofd niet te klein zijn. Profielfoto’s worden vaak klein weergegeven, dus je moet goed zichtbaar blijven.
  6. Kledingkeuze: kies voor neutrale kleding, dus niet met drukke prints of sieraden. De aandacht moet naar jou gaan. Kijk goed welke kleuren wel en niet voor jou werken. Kijk bij daglicht voor de spiegel met welke kleuren je ogen oplichten. Bij dames: let op decolleté.
  7. Zorg voor een kwalitatief goede foto: kies voor een foto waar je alleen op staat; snijd geen mensen af. Te kleine foto’s met lage resolutie die vergroot worden, zien er onscherp uit. Dit komt je uitstraling niet ten goede. Advies voor LinkedIn is 400 x 400 pixels en niet groter dan 4 MB. Upload bij voorkeur je LinkedIn profielfoto vanaf je desktop. Hierdoor blijft de kwaliteit van je foto gewaarborgd. 

Over de auteur:
Seher Gedik (website)