Hoe kom je uit een bore-out? Als veertiger je carrière omgooien

Als je te lang niet doet wat je leuk vindt, dan kan je in een bore-out belanden. De bore-out is het minder bekende broertje van de burn-out. In een bore-out belanden overkwam Marcel, hij ervaarde te weinig zingeving in zijn dagelijkse werk. Hoe gooi je het roer om? 

Voor inspiratie of tips, bekijk ook onze events om je weer op weg te helpen! 

events

Wie is Marcel de Vries?

Marcel komt uit de zakelijke markt waar hij jaren inkooptrajecten begeleidde. Hij had een goed lopende carrière als inkoper en een auto van de zaak. “Ondanks fijne collega’s en veel extra’s begon na jaren het werk toch te vreten. Ik raakte ernstig verveeld en belandde in een bore-out. Eerst besloot ik om van 40 uren naar 32 uren te gaan, maar van de inhoud van mijn werk werd niemand beter (op de aandeelhouders na).” Dit dwong Marcel om echt te gaan bedenken wat hij nu wilde in zijn leven. Na lang wikken en wegen besloot hij zijn carrière om te gooien en over te stappen naar een toekomst rondom voedings- en leefstijladvies. 

Het draaide echt alleen maar om geld en dat werd voor mij puur een zinloze loophole van cijfers.

Stap 1: Wie ben (je) ik nou eigenlijk?

Marcel begon door zichzelf de vraag te stellen: Wie ben ik nou eigenlijk? “Ik had niet het gevoel dat ik met een andere baan bij een ander bedrijf wel zingeving uit mijn vakgebied ging halen. Op een moment was de batterij leeg en viel ik uit. De term burn-out is dan misschien niet goed, het was echt een ‘bore-out’: Ik was chronisch onderprikkeld en verveeld, tegelijkertijd ook overprikkeld en gestrest omdat ik mijn werk wel heel serieus nam. Dit ervaarde ik als een zware en sombere periode, niet fijn.”

“Je gaat je toch identificeren met jouw werk en als dat wegvalt, dan is dat een heftig proces.”

Stap 2: Hoe zinnig is mijn werk?

Als je jezelf in kaart hebt gebracht, wat doe je dan om een nieuwe invalshoek te vinden? “Er gebeurde heel erg veel en ik werd terug naar 0 geworpen. Uiteindelijk ben ik naar een coach gestapt, maar dat landde niet. De paniekmodus van overleven overheerste. Ik heb mij wat later ingeschreven voor een jaarprogramma om mijn talenten en kernwaarden te herontdekken. Dat stuk van persoonlijke ontwikkeling had ik jarenlang geen aandacht gegeven, maar door mijn zoektocht kwam ik op wat ik echt belangrijk vond.

“Ik ben 40, kan ik nog wel zo’n verandering ingaan?”

Stap 3: Omgaan met twijfels

Doordat Marcel terugging naar zijn basis en leerde waar hij zingeving ervaarde werd het tijd om de stap te maken en het roer écht om te gooien. Hoe ga je als persoon door de twijfels heen? “Ik bleef maar in de twijfelhoek en dacht vaak: kan ik zo’n verandering wel aan? Kan ik nog wel een opleiding gaan volgen? Kan ik met minder af? Zitten mensen nog wel op mij te wachten?

Worstel je zelf ook met twijfels? Marcel heeft een stappenplan gemaakt waar je hopelijk wat aan hebt!

  1. Investeer in persoonlijke ontwikkeling om jezelf beter te leren kennen: pas als je beter weet wie je bent of wie je wilt worden kun je ontdekken waar je je toekomst op gaat richten. 
  2. Pas als je weet wat je belangrijk vindt of waar je voor wilt gaan, dan kun je een plan maken voor de toekomst. Denk aan opleidingen of business planning.
  3. Ga erop uit, zoek mensen die al doen wat jij wilt gaan doen, ga koffie drinken met hen en onderzoek hoe zij het hebben aangepakt. Mensen praten maar wat graag over hun passie! Wees nieuwsgierig en kijk om alle hoekjes heen.
  4. Maak dan een concreet businessplan: wat ga je doen, hoe ga je dat doen, wat zijn je kansen en bedreigingen etc. Misschien loopt je werkelijkheid totaal anders, maar je hebt wel vooraf goed nagedacht over je plan.
  5. Volg je hart en maak het mooi!

Stap 4: Zelfstandig

Na een aantal opleidingen en vele dagen van bezinning verder besloot Marcel de stap te wagen: "Ik word ZZP-er en begin voor mijzelf". Vitamotus is helemaal van Marcel zelf. Een jaar na het begin heeft hij een aantal zakelijke klanten die hem inhuren voor coachingstrajecten en workshops over voeding en leefstijl bij bedrijven. Hij werkt deels nog als inkoper, maar dan wel voor andere klanten.

“Ik ben nu een jaar verder en kan mensen echt helpen vanuit mijn passie: leefstijl & voeding.”

Vast in een bore-out? Zoek je tips of inspiratie?

Wij bedanken Marcel voor het delen van zijn verhaal! We hopen dat het jou inspireert om ook stappen te zetten. Weet, je bent altijd welkom bij JobOn voor inspiratie of tips tijdens één van de vele events of programma’s.

Events