‘FutureLab gaf me moed!’

Eind 2021 raakte Frederique Stroom na bijna 20 jaar haar baan in een algemene boekhandel kwijt. “Om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten ben ik op zoek gegaan naar online trainingen die mijn positie zouden kunnen verbeteren, vandaar mijn deelname aan FutureLab50+.” Ze vertelt over haar ervaringen met het programma!

“De 3 online sessies hebben me een inkijkje gegeven in wat er allemaal mogelijk is. Zoals QR-codes scannen om in een Whats-app groep te komen, schakelen tussen verschillende applicaties om de oplossing voor de Escape room te vinden. Maar ook hoe snel de digitale ontwikkelingen elkaar opvolgen en wat dit voor de gebruikers betekent (digitale flexibiliteit, blijven leren, growth mindset). Ook kreeg ik veel te horen over verschillende termen die ik wel vaak hoorde, maar waarvan ik niet goed wist wat ze betekenden. Zoals bijvoorbeeld Big Data, Chatbots en Algoritme.

Waardevol
Tijdens de derde sessie werd meer ingezoomd op je eigen positie, wat je wilt, wat je nodig hebt en ook hoe je dit doel wilt gaan bereiken. Ik vond het waardevol om na te denken over hoe je je doel wilt gaan bereiken en hoe dit zo concreet mogelijk te maken. Want hoe ga je het aanpakken? De kans dat je hierdoor echt stappen gaat zetten is groter.”

Een uitgebreide E-learning doorlopen is ook een onderdeel van het programma. Ik vond het duidelijk van opzet, maar doordat er zoveel te lezen valt, raakte ik soms de weg kwijt. Het is zo veel! Maar wat ik ervan geleerd heb, is dat de ontwikkelingen razendsnel gaan, dat de arbeidsmarkt ook steeds verandert. We gaan steeds meer ‘in the cloud’ werken en er komen andere functies door digitalisering.

Digitalisering onvermijdelijk
Door het volgen van FutureLab50+ is het mij duidelijk geworden dat digitalisering onvermijdelijk is en niet zo ‘eng’ als ik dacht. Eerder wist ik niet goed wat en hoe het allemaal werkte, nu weet ik beter waar ik me op moet richten om mee te komen in de razendsnelle digitale veranderingen. Om te beginnen met het verder uitvogelen van wat er allemaal met Windows10 kan. Ook ga ik de nationale cursus AI volgen.

Toegankelijker
Een van de andere deelnemers had ook nog een heel mooie uitspraak: ‘Kijk ook naar wat je in het verleden hebt gedaan, deze kennis kun je verdiepen’. En het onderdeel over de mindset vond ik goed, flexibel blijven en als 'oudere' zeker met de ontwikkelingen mee gaan (en zo een voorsprong te hebben binnen je eigen cohort). Het gaf me moed. Daarom raad ik het aan om mee te doen met FutureLab50+, want we kunnen niet om digitalisering heen. En als je er wat meer vanaf weet, is het toegankelijker. Bij FutureLab krijg je heel veel informatie, en het kan overrompelend zijn, maar iedereen kan er op haar of zijn niveau uithalen wat haar of hem interesseert.”

Doe mee met FutureLab50+ in december, we starten op 6 december. Meer info en aanmelden