Roelof: "Zie digitalisering als verrijking van je leven!"

Na jaren als leerkracht/ICT-coördinator in het basisonderwijs te hebben gewerkt leek het Roel ten Caat (61 jr) goed om te gaan voor een andere missie. Zijn oog viel op het FutureLab50+ programma, wat naar zijn zeggen ‘een prachtig initiatief is om ‘ouderen’, maar nog zeker niet ‘afgeschreven’, kennis te laten maken met digitale mogelijkheden, vaardigheden uit te breiden en vooral te laten zien waar de kansen liggen. “Uitstekend om te zien waar je staat en welke nieuwe mogelijkheden het biedt.”, aldus Roelof.

FutureLab

We spreken Roelof over zijn ervaringen. Roelof: “Het heeft me heel veel gebracht. Het FutureLab-programma geeft me ontzettend veel handvaten en handreikingen om verdere stappen te zetten. Het mooiste is dat je meteen ook weer meer mogelijkheden wordt geboden om je nog verder in onderwerpen te verdiepen. Zelf ben ik er niet ingestapt voor een baan in de IT sector, maar gewoon om er iets meer van te weten en of het mijn belangstelling heeft om iets specifiek te leren of me nog ergens in te verdiepen.”

Aan de slag gegaan met AI
En die belangstelling was er! Roelof ging aan de slag met AI (Artificiële Intelligentie). “Mijn zoon heeft dat gestudeerd en ik ben helemaal weg van de mogelijkheden. Door alle de tips kwam ik allerlei onderdelen van AI tegen en ben gewoon begonnen. Een korte studie via de Universiteit van Helsinki ben ik nu aan het afronden.”

Een kennismaking die smaakt naar meer
“Het gaat er mij om, om ermee bezig te zijn. Uiteindelijk staat het ook mooi op je cv. Tenslotte solliciteer ik nog en het is goed een brede belangstelling te kunnen laten zien van wat je geleerd hebt. Het heeft mij dus gebracht dat ik IT oplossingen bestudeer en anderen kan helpen. Digitalisering is voor mij een dankbaar hulpmiddel om de wereld wat leuker te maken, daar wil ik mee bezig zijn, niet om specialist of systeembeheerder of zoiets te worden. Voor mij moet het doelmatig zijn voor de gebruiker. Het moet dus een hulpmiddel voor je zijn. FutureLab was de basis om verder de wereld van digitaliseringen in te kijken.

“Je positieve zelfbeeld wordt vergroot doordat je ontdekt dat je wat kunt betekenen voor jezelf en voor anderen met je digitale vaardigheden.”

Interactie tussen deelnemers
Het meest bijzondere vond Roelof de interactie tussen de mensen, dat viel hem vooral op bij het eerste Lab. “Je ziet dan mensen met een natuurlijk overwicht die de leiding pakken en daarbij ruimte laten voor anderen. Dit Lab was ook wel een hele stap, met volslagen onbekenden aan de slag, maar ik heb het ervaren als een groot succes, waarbij iedereen het gevoel had wat in te brengen en bij te dragen. Het was ook een hele leuke oefening zelf recruiter te zijn. De daaropvolgende Labs brachten mij veel informatie en daarin heb ik zelf ook informatie over mogelijke cursussen kunnen delen.

Perspectief en nieuwe mogelijkheden
FutureLab zet je op paden om meer te ontdekken, dat vond ik bijzonder. Het mooiste is, dat van de paden die je via het Lab ontdekt, dat dat nog maar het begin is. Je krijgt nog veel meer mogelijkheden als je daar doorzoekt, tot complete opleidingen die zo goed als niks kosten. Ik doe geen opleiding om daarin werk te krijgen, maar uit aardigheid. Als het dan qua kosten meevalt of het is helemaal voor niks, dan is het natuurlijk helemaal fantastisch. Dus voor mensen met een kleine beurs, mits ze zijn geïnteresseerd in IT en digitalistering, is FutureLab een heel mooi startpunt voor een carrière in deze sector. Ook als je 50 bent! Dat vond ik ook bijzonder, dat je kansen worden geboden. Je hebt perspectief. Want al ben je leek, het is niet ‘ja, maar’, maar ‘ja, en…’.”

Uitgelezen kans
Of je nu al wat meer thuis bent in de wereld van digitalisering of niet, dat maakt voor deelname aan het programma niets uit volgens Roelof: “Voor een digibeet die het wel leuk en belangrijk vindt meer van digitalisering te weten, is dit een uitgelezen kans om er nader kennis mee te maken en erachter te komen dat je met eenvoudige middelen toch nog heel wat kunt leren. Je hoeft beslist geen bolleboos te zijn of je computer al van haver tot gort te kennen.”

FutureLab als handvat en verrijking
Als je met FutureLab aan de slag gaat is het een verrijking van je vaardigheden, je kijkt ook eens anders tegen digitalisering aan, je ziet vooral de positieve kanten ervan. Ook word je gewezen op risico’s. Er zijn altijd mensen die bang zijn voor computers, die nemen de boel over. Dat was ik niet en zal ik ook niet worden. Degene die hem bestuurt zal toch vaak het laatste woord hebben. Dus zie digitalisering als verrijking van je leven en FutureLab als een handvat om er mee om te gaan en het aan te wenden voor jouw plezier en dat het ook nog je mening kan beïnvloeden. Je positieve zelfbeeld wordt vergroot doordat je ontdekt dat je wat kunt betekenen voor jezelf en voor anderen met je digitale vaardigheden.”

Doe ook mee & meld je aan
Aanmelden kan via onze website: www.jobon.nl/futurelab

Stichting JobOn, SER, I.AMDIGITAL en Stichting Lezen&Schrijven hebben dankzij een cofinanciering vanuit Goldschmeding Foundation dit unieke programma ontwikkeld.