Solliciteren is goed communiceren

Ik ging zitten en liet mij interviewen. Kreeg veel vragen en gaf altijd antwoorden waarvan ik dacht dat zij daar blij van werden. Alles om de baan te krijgen. Ik had wel wat vragen klaar, maar die waren over het algemeen erg oppervlakkig. Dus ik vond dat ik het goed deed. En toch lukte het mij niet om aangenomen te worden!? Hoe lukte het mij om nu wel aangenomen te worden?

Mijn probleem was dat ik anders over kwam dan wie ik werkelijk was. Dit is wat ik anderen ook zie doen. Vaak voorkomend uit het gevoel de baan te moeten hebben. Deze afhankelijkheidspositie zorgt dat je anders dan normaal reageert en overkomt.  Dus ook al ben je misschien de beste kandidaat, laat je het wel zien?

Wat kan je doen?
Het is belangrijk dat jij je bewust bent van wat je doet en hoe je overkomt bij degene die jou interviewt. Ook is het van belang dat jij jezelf laat zien. Vertel bijvoorbeeld gepassioneerd over je successen en stel vragen over alles wat je eigenlijk wilt weten.

Tips om redelijk eenvoudig je verbale en non-verbale communicatie te veranderen

- Houding
Met name op een sollicitatiegesprek wil men zien dat jij geschikt bent voor het team en het werk. Als je stil afwacht wat ze gaan vragen, hoe krijgen ze dan een goed beeld van jou? Laat jezelf zien met een grapje, door actief te zitten (dus onderuitgezakt zitten is uit den boze), met een lach, met enthousiasme voor de baan.

- Geef aan wat je wilt
Het is van belang dat je de woorden NIET, ZONDER en GEEN weg laat in je communicatie. Verwoord wat jij wel wil, dat is duidelijker voor jezelf en voor degene die jou interviewt.

- Zorg dat je gesprek in balans is
In een sollicitatiegesprek richten we ons vaak op de inhoud van de functie. Alleen een goed gesprek bestaat uit het in balans krijgen van de volgende drie onderwerpen (communicatiedriehoek):

1. Proces

Een sollicitatiegesprek betekent dat beide partijen de gelegenheid en tijd krijgen voor vragen. Zorg dat jij de tijd krijgt voor je vragen en weet wanneer in het gesprek jij je vragen kan stellen.

2. Relatie

Het krijgen van een baan is deels een gun-factor. Als je een band opbouwt met de ander, dan vergroot jij je gun-factor. Dat doe je bijvoorbeeld door kort over gemeenschappelijke interesses (of passies) te praten.

3. Inhoud

Over de inhoud van het werk en het bedrijf wordt vaak wel gesproken. Zorg dat je alle vragen stelt om goed geïnformeerd te zijn.

Jij beslist of je daar wilt werken
Als er balans is (communicatiedriehoek) in een gesprek, dan is het sowieso een prettig gesprek. En geeft het voldoende informatie om te beslissen of jij daar wel wilt werken. JA, je leest het goed. Ga een gesprek in om te kijken of jij het werk wilt doen en daar wel wilt werken. Het is lastig, maar probeer los te laten dat jij die baan moet hebben.

Bovenstaande tips deden wonderen voor mij kan ik je zeggen. Mijn houding veranderde, mijn vragen werden anders en ik kon mezelf laten zien. Vooral het loslaten van het ‘moeten krijgen van die baan’ zorgde ervoor dat bedrijven mij wilden hebben.

Ik hoop dat bovenstaande jullie net zo goed helpt als het mij heeft geholpen. Succes met solliciteren.

Over de auteur
Victor van Hunnik: “Mijn leven kende vele dieptepunten, waar ik succesvol ben uitgekomen. Deze kennis deel ik via mijn training zodat ook anderen zichzelf kunnen coachen. Ik leer je om te sturen zodat jij bewust zelf kan bepalen welke kant jij op gaat.“