Werkgeluk, wie wil dat nou niet?

Met een lach op je gezicht aan het werk. Heerlijk, je mag weer! Het werk inspireert en je bent trots op wat je doet. Je bruist dan ook van de energie en kunt helemaal in je werk opgaan. Een droomscenario? Nee, het kan echt! De basis van Slim & Efficiënt Solliciteren is onderzoeken: Wie ben ik, Wat wil ik, Wat kan ik. En ook onderzoeken hoe jouw werkgeluk eruit ziet.

Sta jij weleens stil bij de vraag wat werkgeluk is voor jou?
Ik zie veel baanzoekers hier aan voorbij gaan. Die solliciteren naar een baan en kijken alleen naar wat voor werk ze moeten doen. Zonder zich af te vragen of ze wel blij en gelukkig worden met dat werk. Of die baan wel bij hen past.

Van positieve emoties en werkgeluk krijg je meer energie, meer voldoening en daardoor presteer je beter. Gelukkige mensen zijn energieker en gezonder, zijn creatiever en halen meer voldoening uit hun werk. Daar wordt iedereen blijer van! Niet alleen jij, maar ook je collega’s, je manager. En ook je partner, je kinderen, je omgeving. En uiteindelijk wordt de samenleving ook gelukkiger als jij meer werkgeluk ervaart!

Het heeft dus absoluut zin te onderzoeken of de baan wel bij jou past. Past bij wie jij bent en wat jij wilt en kunt, en waar jij blij van wordt!

Ik help je graag op weg met een oefening:
Beantwoord voor jezelf onderstaande vragen en wees zo specifiek mogelijk. 

  • Wat voor soort werkzaamheden word je blij van, wat doe je dan?
  • Welke kwaliteiten neem je mee in je werk?
  • Welke taken en verantwoordelijkheden heb je dan?
  • Waar word je blij van in werk?
  • Waar ben jij een onderdeel van?
  • Wat voor soort leidinggevende/collega’s/klanten heb je?

Kijk eens naar de antwoorden en vat je antwoorden samen in 2 á 3 zinnen.

Deze twee zinnen zet je hierachter:
Ik kom het beste tot mijn recht in een functie waarbij ik…………...

Wat je hier schrijft is de basis van jouw werk én jouw werkgeluk. Wat hier staat is wat je ook over jezelf kunt schrijven op je cv en LinkedIn profiel. En is de basis van je pitch. Ik noem dit ‘jouw blauwdruk’. Deze blauwdruk is de basis van je succes in de volgende baan! 

Je hebt nu een start gemaakt met stap 1 van de weg naar de baan die bij jouw past. Heel veel succes!

Over de auteur
Wendy Goudzwaard is loopbaanexpert en helpt jou met haar programma SES: Slim & Efficiënt Solliciteren in 6 stappen naar de baan die bij jou past. Gegarandeerd! Want als enige expert in Nederland geeft ze zelfs Baangarantie. Meer info.