Introverte sollicitant? Zo laat je jezelf zien!

Ben je introvert en vind je het ongemakkelijk om te benoemen waar je goed in bent? Dat is lastig bij sollicitatiegesprekken. De mensen aan de andere kant van de tafel willen namelijk graag een beeld krijgen van jouw sterke punten. Wat kun je doen om je bescheidenheid te overwinnen?

Vertel gewoon wie je bent
Ten eerste moet je af van de overtuiging dat je jezelf moet verkopen. Dat is bij sollicitatiegesprekken namelijk helemaal niet het doel van vertellen waar je goed in bent. De selecteurs zitten niet te wachten op opschepperige praatjes. Ze vragen naar je sterke punten omdat ze een beeld willen krijgen van hoe jij past in de organisatie. Ze willen weten welke kwaliteiten jij gaat toevoegen aan het team en het bedrijf. Je hoeft jezelf niet te verkopen of overdreven belangrijk te maken. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je het verkeerde antwoord geeft. Je hoeft alleen een beeld te geven van wie je bent.

Laat anderen voor je spreken
Ten tweede hoef je niet de loftrompet over jezelf te steken, maar kun je dat prima door anderen laten doen. Ook kun je gebruikmaken van externe bewijslast om je sterke punten naar voren te brengen. Vertel bijvoorbeeld welke complimenten je hebt gekregen van leidinggevenden, klanten en collega’s. Benoem wat deze personen zo waardeerden in de samenwerking met jou. Noem bonussen of prijzen die je hebt ontvangen.

Leer stellig te formuleren
Ten derde kun je jezelf aanleren om stelliger uit de hoek te komen, ook al vind je dat nu nog lastig. Als introvert heb je de neiging om genuanceerd te zijn en zaken van alle kanten te bekijken. Een mooie eigenschap, maar tijdens sollicitaties niet effectief. Vermijd woorden die je boodschap ontkrachten, zoals ‘wel’, ‘een beetje’, ‘af en toe’. Doe in plaats daarvan stellige uitspraken, bijvoorbeeld: ‘Ik heb gemerkt dat klanten mijn kwaliteitsgerichte houding zeer waarderen’. Gewoon een kwestie van oefenen.

Kortom, vertel wie je bent, hoe andere mensen profiteren van jouw kwaliteiten en verpak je boodschap op een effectieve manier. En gebruik elk sollicitatiegesprek als een gelegenheid om te oefenen!

Over de auteur
Eline Sluys helpt als coach en trainer introverte mensen hun zichtbaarheid te vergroten op een manier die past bij hun specifieke, introverte aanleg. Ook is zij auteur van het boek ‘Succesvol solliciteren voor introverte mensen’.