• ondernemerschap

Werk; voor een baas of toch eigen baas?

Wanneer je tijdelijk zonder werk zit en ingeschreven staat bij het uwv, is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je een nieuwe baan zoekt. Vol goede moed schrijf je je dus in bij diverse uitzendbureaus en ga je op jacht naar vacatures die passen bij jouw profiel. Nieuw werk, dat zal je vinden.
 
Op zoek naar werk
Zo begon ik een paar maanden geleden ook te zoeken naar werk, nadat mijn contract niet werd verlengd. Ik vond het jammer, maar de positiviteit en de wil om een nieuwe, leukere, baan te vinden overheersten. Toch leert de ervaring dat die goede moed je na een stuk of twintig onbeantwoorde sollicitatiebrieven wel een beetje in de schoenen begint te zinken. Ook begon ik me af te vragen of ‘mijn baan’ wel bestaat; ik had immers zeeën van tijd om te ontdekken wat ik écht belangrijk en leuk vind, waar mijn talenten liggen en wat ik wil.

Netwerken werkt dus echt
En toen, op een mooie lentedag ergens in mei, belandde er wat moois op mijn pad. Via via kreeg ik de kans om als freelancer te gaan beginnen. Ik kan gaan schrijven voor een website over gezondheid, én daar betaald voor worden. Dit moet ik doen!
 
Ja maar, ik heb een excuus
Bij zo’n grote stap, horen bijna-natuurlijk ook de nodige excuses en ja-maar’tjes.
  • Ja maar, ik heb een uitkering… Mooi! Dan hoef je in ieder geval niet je baan op te zeggen om voor jezelf te beginnen. Wél kun je dag in dag uit gaan doen waar je energie van krijgt en daar je boterham mee verdienen.

Wist je al dat er vanuit de WW en bijstand mogelijkheden zijn om voor jezelf te beginnen?! Daarvoor schrijf je een ondernemingsplan en als ze er vertrouwen in hebben, mag je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

    • Ja maar, ik weet niet hóe ik voor mezelf kan beginnen… Tsja, dat weet je ook pas zodra je je er in gaat verdiepen en dingen gaat doen. Dan zie je meteen hoeveel informatie er beschikbaar is in boeken, online, maar ook bij ervaringsdeskundigen en een van de workshops van JobOn. Het enige wat je vooraf moet weten is wat je (ongeveer) wilt gaan doen.
 
  • Ja maar, ik ben helemaal geen ondernemerstype… Hmm, moet je dan een bepaald type zijn? Ik geloof daar niet (meer) zo in. Jij bent jij en jij kunt met jouw kwaliteiten iets betekenen. Daar hoef je helemaal geen stereotype ondernemer voor te zijn. Beter blijf je lekker jezelf. Want als je je anders voor gaat doen, val je vroeg of laat toch wel door de mand. En heb jij in de tussentijd zo’n je-ne-sais-quoi-gevoel omdat je niet echt jezelf bent.

En even tussen jou en mij: dit was ook iets waar ik me druk om heb gemaakt. Ik ben namelijk best wel rustig en praat niet heel gemakkelijk over mezelf, laat staan over mijn kwaliteiten. Dat laatste is natuurlijk wel handig als je opdrachtgevers wilt krijgen, maar dit geldt net zo met sollicitatiegesprekken. Slecht excuus dus.

  • Ja maar, ik heb geen verstand van X… Het lijkt misschien handig om alles zelf te kunnen, maar misschien is het maar goed dat je niet alles weet en/of kan. Door je ideeën met anderen te bespreken en samen te werken, kun je je krachten bundelen en tot nog betere resultaten komen. Buiten-de-deur-werken kan daarvoor inspirerende ontmoetingen opleveren.
 
To-do bij werkloosheid
Dit artikel voelt een beetje als de spreekwoordelijke kers op de taart van mijn redactiecarrière bij JobOn. Ik moet nog goedkeuring krijgen voor mijn ondernemingsplan, voor ik echt kan beginnen als zzp’er, maar in gedachten sta ik al met beide benen in het ondernemerschap. Daarom wil ik je als afsluiting nog een keer meenemen naar de hoogtepunten van mijn avontuur.

Samenvattend vier tips die mij enorm hebben geholpen:
1. Ontdek wie je bent, wat jij leuk vindt en waar je energie van krijgt.
2. Verzamel mensen om je heen die het beste in je naar boven halen.
3. Vind een ritme en omgeving die voor jou werken en ontmoet (nieuwe) mensen.
4. Waag die kans!

Succes!  

Over de auteur:
Laura Sannes heeft Communicatie gestudeerd en voornamelijk werkervaring opgedaan in de online communicatie. In haar vrije tijd is ze als echte keukenprinses vooral in de keuken of aan de etenstafel te vinden. Gezonde voeding is haar passie. “Computeren en het internet zijn me met de paplepel ingegoten. Ook Social Media heeft vanaf het begin mijn interesse gewekt en is een onderdeel van mijn dagelijks (en professionele) leven geworden. Gaandeweg ben ik er ook achtergekomen dat ik schrijven erg leuk vind. De positieve feedback die ik daar op krijg, smaakt naar meer. In een baan vind ik menselijk contact en maatschappelijke verantwoordelijkheid erg belangrijk. Dingen aantrekkelijk en toegankelijk maken; daarin ligt mijn kracht. En als dat ook nog eens zichtbare resultaten oplevert, ben ik helemaal gelukkig!”