Solliciteren versus daten, het is net een spel!

Onlangs had ik het met een coachee over daten. Gezien ik daar zelf wel wat ervaring in heb – ik kwam weer op de ‘markt’ na 20 jaar – zei ik spontaan: ‘Nou, het heeft veel weg van solliciteren’. En daar heb ik héél veel ervaring mee, als selecteur en als kandidaat. Laat je inspireren door mijn ervaringen en zie solliciteren eens als daten!

Ook nu – als ondernemer – werkt het niet veel anders. Elke keer als ik een gesprek heb voor een opdracht, heb ik een sollicitatiegesprek. Een must: je moet jezelf goed kennen, jezelf durven neerzetten en absoluut iets van jezelf laten zien. Want alleen vakkennis is niet genoeg, het gaat om jouw unieke mix van kennis en persoonlijkheid, hoe je de dingen aanpakt. En dat hele pakketje bepaalt je aantrekkingskracht, wat je te bieden hebt.

Daten is eigenlijk niet veel anders, je moet jezelf goed kennen, jezelf durven neerzetten en absoluut iets van jezelf laten zien. Wat maakt jou JOU? Je wilt tenslotte iemand die matcht met JOU!

Wie ben je?
Het spel begint in beide situaties natuurlijk bij de voorselectie, vóór de afspraak. Hoe kom je daar? Bij een sollicitatie begint het meestal met een brief én cv: hoe zet je jezelf neer? Hoe helder weet je wat je wilt? Wat vind je belangrijk in het leven? Wat laat je van jezelf zien? Et cetera. Bij daten is dat net zo eigenlijk, alleen geef je hier een beeld van wie jij bent door meer over jezelf in een bio-tje met wat foto’s te zetten.

Alles begint bij zelfkennis. Zelfkennis is het fundament van het matching-proces. Want hoe kun je een geschikte baan of opdracht vinden als je niet goed weet waar je goed in bent en waarin ook níet? Hoe kun je weten wat voor soort bedrijven goed bij je passen als je jezelf nog niet zo goed kent? Dit is natuurlijk de reden dat de eerste baan meestal niet dé baan van je leven is. Je moet natuurlijk ergens beginnen, ergens ervaring opdoen en vanuit daar kun je verder leren. Mits je evalueert!

Bij daten is dat natuurlijk net zo. Je moet goed weten wie je bent én wat je wilt voor je begint. En het is ook weer zo dat als je net begint met daten, je door het daten zelf en alle chatgesprekjes vooraf, al veel kunt leren over jezelf. Dus als je jezelf nog niet zo goed blijkt te kennen: geen punt! Dat komt vanzelf, mits je evalueert.

Als spel zien
Ik heb gemerkt dat ik daten eigenlijk als een soort spel zag, als persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde wel eens weten wie ik ben in interactie met verschillende mannen. Wat halen ze in me naar boven? Hoe voel ik me? Durf ik bij mezelf te blijven over hoe ik kijk? Let ik nog wel op wat IK belangrijk vind?

Want voordat je het weet ben je zo op die ander gefocust dat je helemaal vergeet dat je zelf ook een wensenlijstje hebt. Dat heb ik bij solliciteren ook heel vaak zien gebeuren. Sollicitanten praten je dan naar de mond om maar in de gratie te vallen. Hopend dat je dan voor hen kiest. Voor mij was dit als selecteur juist altijd een teken van ‘opletten geblazen, dit is iemand die heel goed is in aanpassen, maar wat gaat er nu echt in diegene om?!’

JIJ zit ook in de selectiecommissie
Vergeet niet dat JIJ ook wat te kiezen hebt. Je bent er niet voor iedereen, jij zit ook in de selectiecommissie! Dit is precies de boodschap in mijn 2e boek ‘Kies en ze kiezen jou’. Hoe je dat kunt tackelen? Ik geloof in een goede voorselectie, laat jezelf maar zien zoals je werkelijk bent, daarmee vergroot je de kans dat je werkgever helemaal voor JOU gaat en niet voor het beeld dat je wilde neerzetten.

Dus ga eens voor jezelf na: Wat vind jij nu werkelijk belangrijk in een baan? En kun je daarbij blijven? Durf je te gaan voor een plek waar jij goed tot je recht komt? Die past bij jouw waarden? Waar jij zoveel mogelijk uit jezelf kunt halen?

En kies je eens niet zo goed? Dat geeft niks. Zie elke ervaring weer als er één, waar je rijker en wijzer van wordt.

Dus… wil je daten of solliciteren? Zorg dat je jezelf steeds beter leert kennen door je ervaring grondig te evalueren, volg een coachingstraject om steeds meer helder te maken wie je bent en waar je werkelijk voor gaat (leer JA zeggen tegen jezelf) en creëer op die manier de ultieme match met jouw kern! Of dit nu om werk gaat of om je liefdespartner!

Over de auteur
Judith Webber is een van de meest authentieke inspirators van dit moment. Ze laat o.a. op het podium zien dat je 100% puur jezelf kunt zijn, ook in je werk. Judith slaat in al haar uitingen graag de brug naar jou, hoe je haar inzichten zelf kunt toepassen! Op Pure Human lees je meer over Judith en wat ze jou te bieden heeft.