Werkgeluk overrated of niet?

We zitten zoveel in ons hoofd. Zeker als het over werk gaat. Weldoordacht, beredeneerd en of het wel klopt. Terwijl, als je er over nadenkt, dat heel vreemd is. Zeker als je het over werkgeluk hebt. Want of het nu gaat over werkgeluk of over geluk in de bredere betekenis, met je hoofd bedenken wat jij nodig hebt om gelukkig te worden, dat werkt niet.

Het gaat erom dat je kunt voelen wat je nodig hebt. Dat je kunt voelen waar jij naar verlangt en wat je echt wilt. Want als jij werk hebt waar je echt van geniet, dat aansluit bij jouw innerlijke drijfveer, dan zul jij op je werk voldoening ervaren. Jij geeft zelf dan ook jouw toegevoegde waarde aan een ander, omdat je doet waar je goed in bent. Of dat nu een collega, je baas, klant, opdrachtgever, leerling of coachee is, ze zullen dit allemaal ervaren.

Werkgeluk is waardevol
Als je echt werkgeluk ervaart, dan kan het niet anders dan dat je dat automatisch energie geeft. Dat wat vanzelf gaat, dat waar jij zo veel plezier, energie en voldoening uithaalt. Dat waar de ander zo blij mee is. Dat wat voor de ander zo waardevol is. Dan ben je van échte waarde, vanuit liefde voor je vak, voor je werk, voor je innerlijke drijfveer. En dat is precies wat de ander dan ook herkent en erkent. Hoe heerlijk is dat!

Kom in beweging
Om geluk te ervaren is het nodig om in beweging te komen en tot actie over te gaan. Want geluk is geen toeval, geluk is een gevolg. Een gevolg van de acties die jij onderneemt. Maar acties zullen alleen tot echt geluk leiden, binnen je werk en daarbuiten, als je de acties met de juiste intenties, met het juiste gevoel onderneemt. Vanuit vertrouwen bovendien.

Dus hoofd uit, gevoel aan. Ook als het om werk gaat. Juist als het om werk gaat. Omdat we het op dat vlak vaak zo anders aanpakken. Stop met beredeneren. Neem een moment, of twee en ga voelen.

  • Voelen wat jij op dit moment écht nodig hebt.
  • Wat je nodig hebt om gelukkiger te worden in je werk.
  • Wat je écht wilt doen en hoe jij je wilt voelen aan het einde van je werkdag.

Voelen nog lastig?
Als voelen soms nog wat lastig is, maar je wel een idee hebt wat je zou willen doen, vraag dan of je een dag mag meekijken in dat bedrijf. Laat in je netwerk weten dat jij aan het onderzoeken bent wat je wilt gaan doen, doe dit ook online. Post er eens een bericht over op LinkedIn of Facebook. Je zult verstelt staan welke mooie reacties je hier soms op krijgt. Of kijk in je netwerk bij Linkedin wie van jouw connecties iemand kent die daar werkt en laat ze jou helpen om in contact te komen met die werkgever.

Maar kom echt in beweging, want elke kleine stapdie jij maakt, hoe klein ook, gaat iets teweeg brengen.

Over de auteur
Ik ben Mirjam Beek, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Ik had altijd een erg druk leven, werkte keihard en kwam voor mijn gevoel tijd te tekort. Ik moest veel te veel van mezelf en denderde maar door. Ik voelde dat ik zo niet langer door kon gaan, maar stoppen deed ik niet. Totdat ik er letterlijk bij neerviel. Door deze klap, kwam ik tot het besef dat ik zo niet langer door kon gaan. Daarna ben ik stappen gaan ondernemen, om mijn droom, een eigen onderneming, te starten. Nu heb ik mijn eigen bedrijf en ben ik gecertificeerd Droombaancoach. Wil je meer weten over mij of wat ik doe, kijk op www.mirdroombaan.nl