3 tips voor meer energie uit je werk

Werken willen en moeten we allemaal, maar een vaak gehoorde klacht is dat het zoveel energie kost. Ik geef je 3 tips voor meer energie uit je werk, maar eerst leg ik uit hoe het werkt met de energierekening.

De energierekening

Elk mens heeft een energierekening. Je kunt het vergelijken met een bankrekening. Heb je energie, dan sta je in de zwarte cijfers. Heb je het allemaal opgebruikt, dan ben je leeg en sta je op 0. Ga je dan door met dingen doen, dan kom je in de rode cijfers, een negatief energiesaldo. Bij een negatief energiesaldo betaal je rente, net als op de bank. Je kunt je saldo aanvullen door te rusten en door de befaamde energiegevers.

Dit werkt voor alle mensen hetzelfde, al heeft de één een hoger energiesaldo om mee te beginnen en verschilt het rentepercentage wat wordt geheven bij een negatief saldo per persoon.

3 tips

Om naast je werk nog energie over te houden voor je hobby’s of je gezin, is het dus van belang om tijdens je werk je energierekening in de gaten te houden en hier actie op te ondernemen. Hieronder 3 tips om hiermee aan de slag te gaan.

1. Ontdek de signalen van je lichaam

Ontdek wat jouw lichaam aan signalen geeft als je de 0 lijn van je energierekening begint te naderen. Deze signalen zijn voor iedereen anders, maar een paar bekende zijn: vermoeide ogen, minder snel denken, spierpijn, snel afgeleid zijn. De 0 lijn naderen, betekent actie ondernemen.

Er is actie nodig om boven de 0 lijn te blijven. Dit betekent dat je even (en dat even is afhankelijk van hoe moe je bent) iets anders gaat doen, waarbij je rust of waarbij je energie toevoegt. Dit is voor veel medewerkers een heikel punt, want uitrusten doe je toch in je eigen tijd, je kunt toch moeilijk ‘me-time’ nemen op het werk? Dit is de reden dat ik het liever heb over ‘charging time’, de tijd die je nodig hebt om op te laden om er daarna vol energie te kunnen zijn (voor bijvoorbeeld je werk, je gezin of je vrienden). Om die goede werknemer te zijn is het dan van belang om gedurende de dag ‘charging time’ te nemen zodat de rest van je werkdag ook goed is.

2. Opladen

Ontdek op welke manier je oplaadt. De een laadt op door even uit het raam te staren, de ander door een frisse neus te halen en weer een ander door echt even een powernap te nemen. Maar opladen kan ook zitten in actie, bijvoorbeeld het aangaan van een ontspannend gesprek met een collega. Ga dit voor jezelf na en maak van de gevonden manieren een lijst zodat je altijd paraat hebt wat je zou kunnen doen om op te laden. Want onthoud, vermoeidheid doet ook iets met je geheugen.

3. Energiegevend werk

Zorg dat je werk niet alleen een energienemer is, maar je juist ook energie geeft. Dit kun je doen door werk te zoeken waar je hart (in positieve zin) sneller van gaat kloppen, maar als dat op dit moment niet mogelijk is, ontdek dan van welke taken je wel energie krijgt en wissel deze op een goede manier af met de taken die energie wegnemen.

Op deze manier hoeft je werk niet teveel energie te kosten. 

Over de auteur
Suzanne de Grooth-Verlijsdonk is droombaancoach. Zij vindt het belangrijk dat iedereen DIE plek in deze wereld inneemt waar hij of zij volledig tot waarde is. Want alleen als iedereen die plek inneemt, kan deze wereld een mooiere en betere plek worden.