• solliciteren

Hoe maak je een mooie lay-out voor je cv?

Je cv is niet alleen de opsomming van je opleiding, je kwaliteiten en werkzaamheden. Het is ook het eerste wat een recruiter of een HR-medewerker van je ziet. Als je zorgt dat je cv er aantrekkelijk uit ziet, heb je direct een streepje voor in de selectie. Maar hoe doe je dat?
 
Goede eerste indruk bij werkgever
Een professionele opmaak van je cv is heel belangrijk. Hiermee maak je de eerste indruk op je mogelijke nieuwe werkgever. Het is meestal het eerste waar naar gekeken wordt bij sollicitaties, nog voor de motivatiebrief. Is het document overzichtelijk? Is het lettertype en het kleurgebruik aantrekkelijk? Heeft de lezer snel een indruk van wie je bent en wat je kan? Dan stijgen de kansen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Ik legde mijn cv voor aan drie andere deelnemers van JobOn in de ‘online cv check’, en wat denk je: werk aan de winkel. Tips die we deelden, deel ik ook graag hier.
 
Foto, hobby’s en profiel
Ik had geen foto op mijn cv, toen ik meedeed aan de online cv check. Nu wel, omdat ik vind dat een foto het persoonlijker maakt. Het lijkt me voor de ontvanger van mijn sollicitatie leuk om zich ook letterlijk een beeld van mij te kunnen vormen. Hobby’s vermeld ik meestal niet. Wat ik in mijn vrije tijd doe, heeft meestal niet zo veel te maken met vaardigheden die nuttig zouden kunnen zijn op de werkvloer. Wel vermeld ik mijn vrijwilligerswerk, zoals bloggen voor JobOn, omdat dit weer wél relevant is. Ook vermeld ik in een paar zinnen mijn profiel: wie ik ben en hoe ik werk. Zo leert de lezer me wat beter kennen.
 
Cv templates: lay-out als een professional!
Iedereen is gevoelig voor een mooie lay-out van documenten. Het speelt in op je reptielenbrein. Een mooie lay-out maakt een cv aantrekkelijk. Maar niet iedere sollicitant is een grafisch vormgever. Hoe kun je, als je niet zo heel handig bent met Word, er toch iets moois van maken? De kneep zit ‘m hierin: beter goed gejat, dan slecht verzonnen. In Word zit al een aantal sjablonen voor de opmaak van cv’s. In het Engels heten die “templates”. Zo’n template is al voorzien van aantrekkelijke lettertypes, lettergroottes en kleuren. Zit er een opmaak tussen die je aanspreekt? Dan hoef je je eigen gegevens alleen nog maar in te vullen.
 
‘Cv opmaak voor word’
Als je met Google zoekt naar ‘cv opmaak voor word’ dan krijg je een hele berg sites te zien met verschillende sjablonen. Vaak moet je betalen om ze te kunnen downloaden. Engelstalige websites hebben meer gratis opties in de aanbieding. Zoek daarvoor eens op ‘free resume template for word’.Of kijk eens op deze sites: https://www.hloom.com/resume-examples/ en https://novoresume.com/cv-templates (vergeet niet het kadertje met copyright weg te halen).

Neem de tijd
Ook als je een sjabloon gebruikt, kost het vormgeven van je cv best veel tijd. Het vergt wat van je geduld om alle informatie uit je oude cv in een nieuw lettertype te zetten. Ook kan het even priegelen zijn met je foto. Maar het resultaat kan heel waardevol zijn, en kan nog vele sollicitaties mee (maar hopelijk zo min mogelijk)!
 
Over de auteur:
Mies Mikx "Researchen, communiceren, organiseren; dat is wat ik het liefste doe. Het juiste verhaal vertellen op de juiste manier. Ik ben betrokken en sociaal, nieuwsgierig en onderzoekend. Het werken in redacties heeft me communicatief vaardig gemaakt, zowel binnen teams als naar buiten toe. Ik ben pro-actief, resultaat- en klantgericht. Mijn vermogen om logisch en analytisch te denken, helpen me oplossingen voor problemen te zoeken, en efficiënt te plannen en te organiseren."